„Ovi ljudi ovde, mi im neizmerno verujemo. Mi imamo samo jednu državu, to je Srbija. Ali više ne možemo i nećemo da trpimo. Ćutali smo zarad mira, i pre desetak dana na barikadama. Želim samo da kažete ovim momcima ovde da je Srbija iza nas. Kažite im kako je i šta je“, rekao je jedan građanin Kosovske Mitrovice, obraćajući se predsedniku.

Pojedini građani traže oružje. Čuju se predlozi i za „građansku neposlušnost“ i izlazak građana iz institucija u Prištini.

U jednom trenutku, došlo je do sukoba pojedinih građana i generalnog direktora Trepče Jovana Dimkića. Ipak, konflikt – nepoznatog uzroka – ubrzo je okončan.

Vučić: Ja sam molio da se ne napada ROSU

„Neću o prošlosti. Neću da idem kroz loša rešenja 1999, ćutanje tokom pogroma 2004. godine, ni 2008. kada je Priština proglasila nezavisnost. Neću da vas podsećam da smo sami tražili da preselimo sve iz UN u EU, ni 2011. godine šta ste uradili a bili ste progonjeni od asopstvene države. Završio sam sa time. Reći ću samo nekoliko stvari. Nisam tražio od vas da budete uz mene. Ne postoji ovde nijedna lepa stvar. Želim da vas podsetim na 2013. godinu, zahvaljujući vama, a uprkos stavu svih ministara, koji su hteli da Srbija uđe u UN.

A koje je rešenje dobro? Racionalno, održivo, a da ne ugrozimo Srbiju? Trebalo je podići Srbiju. Deo ovih momaka znam i sa stadiona. Ja sam taj koji je kriv i koji je rekao da ne napadate ROSU. Sve njih sam molio. Zato danas živ nisam bio dok nisam video da će Sofronijević biti dobro. Rekao sam Lajčaku „Zauzdajte ih, ili ćemo mi“. On je rekao radimo na tome i onda su se povukli. Imali su podršku makar jedne države. I to nije zemlja EU“, rekao je Vučić.

Postoje tri razloga zašto ovo rade, rekao je on.

„Prvo, zato što ih požuruju. Ima želje da se sve uruši i destabilizuje. Njima je cilj slabljenje Srbije. Jeste li čuli da neko ide da hapsi plazma keks? EU po prvi put rekla da nisu krive „obe strane“. Pod dva, šta je nama činiti? Plašim se da imamo nekoga ko je potpuno iracionalan u Prištini. Imamo i neke zlonamerne u međunarodnoj zajednici, koji žele sukobe ovde. Voleo bih da sačuvamo mir, i mislim da je to od presudnog značaja. Ali ću vam takođe reći – nemamo mi izbora. Srbija neće dozvoliti Oluje, Bljesak. Ja ne mogu da vas pozivam da ulazite u sukobe s bilo kim. Razumeo sam vašu odluku. Nisam glup da ne vidim da je to vaš dogovor. Šta god da se desi i kako god – Srbija će biti uz vas“, rekao je Vučić.

Molimo NATO da obavlja svoj posao, molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da Srbima uteruju red, rekao je Vučić.

„Ako tu čine, moj odgovor je – u toj borbi u kojoj moramo da štitimo našu decu na KiM, ne samo da ćemo da ih zaštitimo, nego ćemo i pobediti“, rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime