Vitamin C leči koronavirus. Nema dokaza!

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Ovakva poruka kruži društvenim mrežama još od početka marta, iako još uvek nema nikavih dokaza za to. U Kini su u toku brojna klinička ispitivanja, između ostalih i dejstva vitamina C na virus, ali će rezultati bitii objavljeni u septembru. Naučnici koji ispituju da li vitamin C može da pomogne u lečenju ovog koronavirusa kažu da je vitamin C značajan za ljudsko telo, i da je važan u prevenciji prehlada. Kažu i da je nedostatak vitamina C povezan sa povećanim rizikom od virusnih infekcija. Međutim, još uvek nema nikakvih dokaza da će konzumiranje askorbinske kiseline (vitamin C) pomoći zaraženima od koronavirusa.
“Nema zatvaranja škola, vrtića i fakulteta”

Beli luk leči koronavirus. Laž!

Društvenim mrežama u Srbiji danas se ubrzano širi i poruka koja počinje sa Dobre vesti: Korona virus može da se izleči sveže prokuvanom vodom sa belim lukom. Ova poruka zapravo je prevod sa engleskog poruke koja već danima kruži širom sveta.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Prema informacijama Svetske zdravstvene organizacije, ne postoje dokazi da konzumiranje belog luka štiti ljude od novog koronavirusa, kao ni da može da ga izleči. BBC njuz je izvestio o ženi koja je morala da se podvrgne bolničkom lečenju zbog teško upaljenog grla nakon što je pojela kilogram i po sirovog belog luka. NIJE SMEŠNO Vučiću, doktori, šta sad kažete!

Koronavirus nestaje. Laž!

Portal tabloida Alo objavio je “PRAVO STANJE STVARI: Koronavirus nestaje”.

– Kako pokazuju zvanične analize i projekcije kretanja epidemije, broj obolelih je u opadanju – piše Alo. Ovo, međutim, nije tačno.

Foto: printscreen
Foto: printscreen

Kako se može videti na grafikonu sa leve strane, koji se nalazi na sajtu SZO, prema poslednjim podacima od 12. marta u 10 ujutru, broj obolelih od koronavirusa nastavlja blago da raste. Najviše slučajeva od 23. januara do danas zabeleženo je 13. februara kada je registrovano oko 15.200 obolelih u svetu. Tada je usledio dramatičan pad, da bi od 25. februara broj obolelih opet nastavio da raste. Ova tvrdnja Alo-a je tačna za Kinu i nekolicinu zemalja poput Južne Koreje, gde se prema statistikama dostupnim na sajtu SZO, virus smiruje. Međutim, u većini zemalja to nije slučaj – na evropskom tlu obolelih je sve više, pogotovo u Italiji.
DRŽAVNA STRATEGIJA “Mere Republike Srbije: Perite ruke!”

Cirkularne poruke sa lažnim informacijama i savetima

Nekoliko roditelja se javilo da su im u školskim vajber grupama zvaničnici škole slali cirkularne poruke o tome da je novi koronavirus neotporan na temperaturu veću od 23 stepena, da ne treba piti hladne napitke, kao i da topli napici ubijaju virus. Reč je navodno o poruci lekara iz Kliničkog centra. Reč je o dezinformacijama koje je Svetska zdravstvena organizacija opovrgla u više navrata.

Tekst sa sličnim dezinformacijama, ali navodnog mikrobiologa iz Vuhana u Kini, stigao je i na mejlove zaposlenih u jednoj našoj privatnoj firmi, ali i na mejlove zaposlenih u jednom beogradskom Domu zdravlja. Činjenice su ipak sledeće: Nije tačno da ako prehlađenoj osobi curi nos i boli je grlo, nije zaražena virusom korone. SZO ističe i da je moguće imati i manje uobičajene simptome poput bola u grlu, glavobolje, produktivnog kašlja, zapušenog nosa kao i curenja iz nosa, ali i dijareje i iskašljavanja krvi. Pneumonija odnosno upala pluća je karakteristična za teže oblike ove bolesti.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Nije tačno ni da da je novi koronavirus umire na 26 i 28 stepeni. Prema informacijama američkog Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) nekim virusima poput obične prehlade za širenje zaista više odgovara zima, ali to ne znači da nije moguće razboleti se i tokom drugih meseci, pa takva mogućnost postoji za COVID-19.

Iako je “Raskrikavanje” već objavilo da je reč o lažnoj vesti, portal tabloida “Informer” i portal “Srpskog telegrafa” nastavili su sa dezinformacijama da “virus na rukama opstaje do 10 minuta, na metalnoj površini čak 12 sati”.

 Žena sa plastičnom kutijom na glavi u autobusu na liniji 26 u Beogradu? Laž!

Instagram profil Dnevna doza Beograda objavila je fotografiju žene koja ima plastičnu kutiju na glavi, tvrdeći da je reč o putnici u gradskom prevozu u Beogradu, na liniji 26.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Iako se čini da je i na prvi pogled jasno da je u pitanju metro prevoz kog u Beogradu još uvek nema, nekoliko pratilaca ovog instagram profila je poverovalo u autentičnost fotografije, kako se vidi u komentarima pored slike.

Novi virus ne napada žene i decu? Laž!

– S obzirom na to da virus retko napada decu i žene, nas 45-55g i ako počisti ko nam jebe mater, ionako nismo imali baš nešto sreće u životu od 91. smo u konstantnom u sranju, a i mora se umreti od nečeg – objavljeno je na tviter profilu Nikad izvini 11. marta. Tvit je zaradio blizu hiljadu lajkova i veliki broj retvitova.

Obzirom da virus retko napada decu i žene,nas 45-55g i ako počisti ko nam jebe mater, ionako nismo imali baš nešto sreće u životu.od 91. smo konstantnom u sranju,a i mora se umreti od nečeg.93716:52 – 11. мар 2020.Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима96 људи прича(ју) о овоме

Prema statistikima iz Kine koja i dalje ima najveći broj zaraženih ljudi novim koronavirusom, razlika između zaraženih muškaraca i žena nije velika. Naime, prema podacima od 20. februara kada je u Kini bilo oko 56 hiljada zaraženih – 51,1 odsto slučajeva su bili muškarci, dok su ostatak bili ženski pacijenti (48,9).

Razlike među stopama smrtnosti muškaraca i žena u Kini ima – 2.8 odsto kod muškaraca i 1.7 odsto među ženama. Naučnici ovo objašnjavaju fenomenom da u Kini između 50 i 80 odsto muškaraca puši u odnosu na samo tri odsto žena koje konzumiraju cigarete. Ovo zapravo znači da će do respiratornih problema kod muškaraca dolaziti mnogo brže i češće. Vučić odavno ne nosi masku

UV zračenje ubiće koronavirus u Srbiji, stiže nam toplije vreme? Laž!

Portal “Srbija danas” je 10. marta objavio vest pod naslovom: OVO ĆE UBITI KORONAVIRUS U SRBIJI: Nema razloga za paniku, stiže spas! Sunčevo UV zračenje ubiće koronavirus u Srbiji kaže epidemiolog dr Predrag Kon!

Ovo nije moguće tvrditi. Iako su brojni svetski zvaničnici, poput Donalda Trampa, nekoliko puta ponovili da će proleće i toplo vreme “ubiti virus” – stručnjaci upozoravaju da ovo nije moguće tvrditi.

Foto: BetaAP
Foto: BetaAP

Prema dosadašnjim dokazima, kako je objavila Svetska zdravstvena organizacija, novi koronavirus COVID-19 može se preneti u svim područjima, uključujući i ona sa toplim i vlažnim vremenom. Virus se proširio i u područjima sa visokim temperaturama, poput Indonezije gde je u prethodnom periodu bilo i više od trideset stepeni.

Što se tiče UV zračenja – prema podacima kineskog Centra za kontrolu bolesti virus jeste osetljiv na UV zračenje i toplotu ali treba mu da čak pola sata bude izložen temperaturi od 56 stepeni da bi bio uništen.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime