Planirano je da pošiljka od 20.000 vakcina “Sputnjik” za Republiku Srpsku iz Moskve do Beograda bude prevezena avionom. Odatle drumskim saobraćajem do Banjaluke.

– Dalje će naš uvoznik iz Republike Srpske kamionima dovesti do Banjaluke. Sve zavisi od carinskih formalnosti.
Sve idemo dalje po dogovoru. Mislim da ćemo svakih 7 do 10 dana dobijati po jedno 20.000  vakcina – istakao je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji.

Vakcinacijom iz prve pošiljke biće obuhvaćeni zdravstveni radnici, prioritetno iz bolnica, potom i primarnog sektora rekao je u našoj emisiji “Specijal” direktor Instituta za javno zdravstvo Srpske Branislav Zeljković. Naglasio je da distribucija prema zdravstvenim ustanovama počinje istog dana kad vakcine budu dopremljene u Banjaluku.

– Potom ćemo vakcinisati osobe iz ustanova zdravstvene zaštite i njihove njegovatelje. Lica sa hroničnim oboljenjima i starije od 65 godina – naglasio je Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, ističe da nabavka vakcine ide po planu.

– Kad govorimo o nabavci “Sputnjik” vakcine, Institut je to završio shodno zaključku Vlade i mi smo uzeli, nabavili, odnosno kupili 400.000 doza vakcine – rekao je Šeranić.

Ministarka trgovine i turizma Suzana Gašić pozvala je sve građane i radnike svog resora da u danima povećanog broja zaraženih neizostavno poštuju sve epidemiološke mjere. Prije svih, nošenje maski i obavezu fizičkog odstojanja.

– Od izuzetne je važnosti za prevazilaženje ove situacije da se pridržavamo epidnjemioloških mjera, onih koje su odranije na sanazi i ove koje Institut za javno zdravstvo stalno ažurira. Na nama pojedincima je odgovornost i za nas same i našu djecu i našu Republiku Srpsku – poručila je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.

Republika Srpska je uz 400.000 vakcina “Sputnjik”, čije je dopremanje počelo, uplatila isto toliko doza iz programa Kovaks o čijim pošiljkama u Srpsku još nema nagovještaja.

Vakcinisanje je za građane besplatno i na dobrovoljnoj bazi.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime