Alen Šeranić/Foto: RTRS

Riječ je o osam muškaraca i pet žena.

– Iz Banjaluke je 11 osoba, a po jedna iz Dervente, Čelinca i Gradiške – rekao je Šeranić.

U Republici Srpskoj do sada je potvrđeno 59 slučajeva pozitivnih na novi virus korona.

Istakao je da je 12 osoba vezano za treći klaster iz Banjaluke.

– To je žarište koje se još širi. Sve ih pratimo i pokušavamo preuzeti kontrolu. Pored trećeg klstera, još jedna je dobila od člana virus od člana porodice, a jedna je doputovala iz Austrije – rekao je Šeranić.

Naveo je da je mali broj onih koji dolaze iz inostranstva, a zaraženi su što znači da se dobro prati kontrola na granici.

– Molim građane da ne pravimo vještačku nestašicu lijekova, za sada je tržište lijekova stabilno. Moguća je pojedinačna i trenutna nestašica nekog lijeka, ali kontinuitet nabavke je dobar i trudićemo se da i dalje bude tako – dodao je ministar.

 Naglasio je da je važna i preventivna zaštita ljudi koji rade u apotekma i da je potrebno da apoteke budu u stanju u kojem su i sada.

– Što se tiče testiranja, u toku je nabavka još jednog aparata i želimo da unaprijedimo kapcitete laboratoriaj u Banjaluci, ali i u Bijeljini i Foči. To bi bila mreža, koja bi pokrila cijelu Republiku Srsku – izjavio je Šeranić.

 Kada je u pitanju UKC Republike Srpske, postoje trijažni centri u kontejnerima i to će biti obezbjeđeno i u drugim bolicama u Republici Srpskoj kako bi obezbijedili bezbjednost i zdravstvenih radnika i pacijenata.

– Za izloaciju je na staroj Pulmološkoj klinici obezbijeđeno je 115 kreveta za pacijente kojima treba bolničko liječenje, a enventualno ne bi mogli biti smješteni na infektivnoj klinici – rekao je Šeranić i dodao da je do sada u Srpskoj  testirano 420 pacijentata, a da je 59 pozitivnih. 

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime