„Volimo vas, vratićemo se na neki način“, rekao je Tramp na ceremoniji ispraćaja pre nego što je poslednji put predsedničkim avionom Er fors van (Air force one) odleteo ka svom imanju na Floridi.

Po prvi put od 1869. godine prethodni američki predsednik neće učestvovati u procesu inauguracije, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Zahvalio se svima koji su radili sa njim, kao i svojoj porodici i ocenio da je sve do sada učinjeno bilo „neverovatno po svim standardima“.

„Obnovili smo američku vojsku, izgradili svemirsku snagu“, rekao je on i poželeo novoj administraciji veliki uspeh i dodao da „imaju šansu jer imaju dobro postavljene osnove“.

„Bila mi je velika čast, najveća čast u životu. Ovo su bile neverovatne četiri godine“, rekao je Tramp, prenosi AP.
Prethodno je sa suprugom Melanijom napustio Belu kuću i došao u bazu Endrus (Andrews) gde je održana ceremonija kojoj su prisustvovali članovi njegove porodice i nekoliko stotina njegovih pristalica.

Novoizabrani predsednik Džo Bajden položiće danas zakletvu u Vašingtonu, na ceremoniji koja će se odvijati uz strogi protokol i kulminirati u podne kada će Bajden zvanično postati 46. predsednik SAD.

Ceremonija inauguracije nazvana „Ujedinjena Amerika“ neće biti kao ranije inauguracije, jer su organizatori i lokalne vlasti Vašingtona pozvali Amerikance da ne dolaze već da ceremoniju prate onlajn u svojim domovima.

Pre nego što se porodica Bajden useli, Bela kuća, u kojoj je najmanje tri puta došlo do širenja zaraze Kovidom-19, biće dubinski očišćena. Još se ne zna kada će se Bajdenova porodica useliti.

Zbog nasilja u američkom Kongresu početkom meseca u kojima je poginulo pet osoba danas je u Vašingtonu pojačana bezbednost.

Pismo Bajdenu

Američki predsednik Donald Tramp ostavio je pismo svom nasledniku Džou Bajdenu pre nego što je napustio Belu kuću, izjavio je Frans presu portparol Džad Dir.

Tramp, koji je više od dva meseca odbijao da prihvati poraz, nikada nije čestitao Bajdenu na pobedi.

Odlazeći predsednik tradicionalno ostavlja pismo svom nasledniku u Ovalnom kabinetu. „Mi smo samo privremeno na ovoj funkciji“, napisao je Barak Obama pre četiri godine u pismu Trampu.

„To nas čini čuvarima demokratskih institucija i tradicije kao što su pravna država, podela vlasti, zaštita gradjanskih prava za koja su se naši preci borili“, napisao je tada Obama.

Inauguracija Bajdena (78) počinje u 11 po lokalnom vremenu, odnosno u 17 časova po srednjeevropskom vremenu.Tramp oslobodio zaposlene zabrane lobiranja

Odlazeći američki predsednik Donald Tramp oslobodio je danas sadašnje i bivše članove njegove administracije zabrane lobiranja.

Članovima Trampove administracije bilo je zabranjeno lobiranje, a obavezali su se i da neće preuzimati posao koji će od njih zahtevati da se registruju kao „strani agenti“ nakon napuštanja vlade.

Na osnovu Trampove odluke iz marta 2017, državni tužilac je imao ovlašćenja da istraži svako kršenje te zabrane i da podigne gradjansku tužbu.

Tramp je danas opozvao tu svoju odluku samo nekoliko sati pre isteka mandata kao predsednika SAD.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime