Foto: RTRS

On je istakao da je neformiranje vlasti u proteklih 14 mjeseci ostavilo teške posljedice.

– Prije svega dovelo je do blokade mnogih investicionih projekata. Zbog toga, i meni lično je jako važno da što prije krenemo sa radom, da odblokiramo procese koji su u ozbiljnom zastoju. Pored ekonomije i evropskih integracija, bavićemo se i migrantskom krizom, ali bio sam jasan da će ekonomija konačno izaći u prvi plan – nagovijestio je Tegeltija za RTRS.

Pojasnio je i proceduru oko izbora ministara i zamjenika, i koliko bi to sve trebalo da traje.

– Procedura izbora Savjeta ministara je različita od izbora Vlade Republike Srpske, i u prvom momentu i meni je sama procedura bila nepoznata. Danas smo napravili prvi korak, a sada nam slijedi izbor devet ministara i 10 zamjenika u Savjetu ministara, i bez završetka tog procesa i ja kao presjedavajući Savjeta ministara ne mogu da radim – istakao je Tegeltija.

Tegeltija je nagovijestio prve aktivnosti već u petak, ali i tokom vikenda, i početkom sljedeće sedmice.

– Neophodno je da se u narednim danima obave konsultacije sa onim političkim partijama koje su postigle sporazum oko principa rada i funkcionisanja zajedničkih institucija. U toku sutrašnjeg dana završićemo konsultacije sa političkim partijama u Republici Srpskoj, a početkom naredne sedmice započećemo sa političkim partijama iz Federacije BiH – poručio je Tegeltija.

Naglasio je, da tek poslije toga dolazi onaj teži dio, procedura oko provjera imena.

– Do samih imena doći ćemo vrlo brzo, ali onda dolazi onaj teži, proceduralni dio. Popunjavanje njihovih izjava, dostava Izbornoj komisiji i SIPA na provjere. Evidentno da za 19 ljudi treba vremena, i tek onda se vraćamo u PS BiH. Moje mišljenje je da bi sve moglo biti završeno do kraja godine, ili najkasnije početkom 2020. – iznio je planove Tegeltija.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime