Foto: SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je Nacrt budžeta usvojen sa sedam glasova za i tri protiv.

Prema riječima Tegeltije, protiv su bili on, te ministri u Savjetu ministara Staša Košarac i Vojin Mitrović.

“Ova odluka je upućena u proceduru Predsjedništvu BiH, koja je formalni predlagač”, naveo je Tegeltija.

On je podsjetio da je na sjednici 5. marta glasao protiv odluke o privremenom finansiranju, jer smatra da BiH treba budžet, navodeći da je tog dana registrovan i prvi slučaj virusa korona u BiH, čime se situacija dramatično promijenila.

Tegeltija je istakao da je budžet, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora u Savjetu ministara neposredno poslije toga, planiran u normalnim okolnostima i na osnovu makroekonomskih pokazatelja na osnovu kojih su usvojeni budžeti entiteta za ovu godinu.

On je napomeno da je okvir Nacrta budžeta zajedničkih institucija BiH 996 miliona KM i da je veći za 30 miliona KM, koliko su povećana sredstva izdvajanja sa jedinstvenog računa u Upravi za indirektno oporezivanje.

Tegeltija je dodao da se odluke koje donosi Savjet ministara, koje nisu konačne i podliježu potvrđivanju kod drugih nadležnih institucija, donose prostom većinom u Savjetu ministara.

“Od deset članova Savjeta ministara sedam je glasalo za, mislim da su bila četiri Hrvata, tri Bošnjaka, ali to nije ni važno. Glasali su za i stvorila se pretpostavka da se to uputi u dalju proceduru”, rekao je Tegeltija.

On je podsjetio da je okvir za usvajanje budžeta bio predviđao rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ od tri odsto.

“Danas svi znaju da će ta stopa biti negativna i da nas to dovodi u situaciju da je gotovo nepredvidivo definisati iznos prihoda kojima će se nalaziti svi budžeti u BiH, pogotovo budžeti entiteta koji će se, sasvim sigurno, zbog potrebe dodatnih sredstava u ministarstvima zdravlja naći na najvećim udarima”, rekao je Tegeltija.

On je naveo i da su rashodi planirani u skladu sa normalnim okolnostima, sa predviđenim rastom prihoda i dodatnim ulaganjima u određene kapitalne objekte i tome slično, te dodao da je sada, kada se usvaja ovaj budžet, stanje sasvim drugačije.

“U ovom trenutku entiteti razgovaraju o izradi rebalansa sa sasvim drugačijom strukturom njihovih budžeta. Predviđa se preraspodjela unutar rashodovne strane budžeta, predlaže se smanjenje plata zaposlenih u upravi i javnim preduzećima, ukidaju se tekući grantovi i slično. To je ono što predlažu entiteti”, rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

On je ocijenio da je budžet BiH rađen u normalnim okolnostima i on izgleda sasvim drugačije.

“U budžetu koji je danas otišao u Predsjedništvo BiH predviđen je rast izdvajanja za plate i naknade zaposlenih od gotovo 30 miliona KM. S jedne strane, mi govorimo o tome, a, s druge strane, se govori o smanjenju plata u nekim drugim javnim sektorima”, naveo je Tegeltija.

On je rekao da su budžetom planirana sredstva i za nabavku kapitalnih projekata, sredstva za nabavku automobila i građenje zgrada.

Tegeltija kaže da je u normalnim okolnostima to potrebno, ali u uslovima ovakve krize prioriteti bi trebali biti drugačiji.

“Predlagao sam da ministar finansija i trezora povuče Nacrt budžeta za ovu godinu, da nakon završetka borbe za život građana zajedno sjednemo sa vladama entiteta, fiskalnim savjetom i procijenimo kako će se kretati prihodi i u skladu sa tim planiramo budžet. Nažalost, takav stav nije prevladao u Savjetu ministara i usvojen je budžet i upućen u dalju proceduru”, pojasnio je Tegeltija.

On je ukazao da u trenutku privremenog finansiranja u budžetu zajedničkih institucija ima dovoljno sredstava u budžetskoj rezervi kojima se može omogućiti nesmetano funkcionisanje svih institucija.

Tegeltija je podsjetio da su o ovom trenutku pod najvećim udarom Granična policija BiH, carina i Kancelarija za veterinarstvo, od kojih se očekuje dodatni napor.

On je rekao da ništa nije bilo sporno u usvojenoj odluci o privremenom finansiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH za drugi kvartal. 

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime