Press-služba Patriarha Moskovskogo i vseя Rusi

„Obraćamo se svim pomesnim pravoslavnim crkvama da podrže kanonsku crkvu u Crnoj Gori. Opasnost koja se nadvila nad njom niko od nas ne treba da shvati kao daleku ili tuđu. Ono što danas pokušavaju da nametnu vernicima u Crnoj Gori, sutra može snaći svaku crkvu“, navodi se u poslanici.

Arhijereji Ruske pravoslavne crkve nazvali su zakon o slobodi veroispovesti, koji je usvojen u Crnoj Gori, „činom podrške raskola slabljenjem kanonske Crkve i pokušajem da se ona stavi u ponižavajuću i opasnu zavisnost od države — tim pre nepravednu, jer je Crna Gora sekularna država“.

„Samovoljno i ilegalno upadajući u oblast kanonskog prava vlasti zemlje negiraju očigledan i lako dokaziv kontinuitet kanonske Crkve, insistirajući na njenoj preregistraciji, čime se Crkva stavlja van pravnog okvira i postavlja pod udar agresivnog nacionalizma“, ističe se u poslanici.

Sinod je takođe apelovao na svetsku zajednicu da spreči kršenje prava verskih zajednica u Crnoj Gori, podsetivši da je Evropska komisija za demokratiju putem prava ranije postavile ozbiljne primedbe na novi zakon o verskim slobodama.

„Očigledno je da se ovim zakonodavnim aktom ignoriše volja značajnog dela stanovništva u zemlji“, ocenjuje Sinod i dodaje da „treba istaći da je državno rukovodstvo zemlje zapravo grubo prekršilo princip odvajanja verskih zajednica od države, formalno utvrđen Članom 14 Ustava Crne Gore i koje se otvoreno upustilo u stvaranje ’nove crkve‘ koja bi služila njihovim političkim interesima“.

U poslanici Sinod poziva vlasti ove balkanske države da revidiraju politiku koju vode, „da se saberu i umesto mitskih ’velikosrpskih šovinista‘ u pravoslavnim vernicima vide svoje dedove, očeve i majke, braću, sestre i decu“.

Skupština Crne Gore je ranije većinom glasova vladajuće koalicije usvojila Zakon o slobodi veroispovesti i verovanja i pravnom položaju verskih zajednica. Srpska pravoslavna crkva se plaši da će nakon usvajanja ovog zakona početi oduzimanje srpske crkvene imovine i njena predaja nepriznatoj u pravoslavnom svetu crnogorskoj „autokefalnoj“ crkvi.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve pozvala je vernike u Crnoj Gori da učestvuju u Saboru 21. decembra u Nikšiću. Ispred Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u centru grada okupilo se oko šest hiljada ljudi. Učesnici su tražili od države da potpiše sporazum sa Srpskom crkvom, odustane od oduzimanja njene imovine i vrati ili nadoknadi ono što je ranije oduzeto.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime