Foto: SRNA

Šeranić je istakao da su tri osobe, kod kojih je juče potvrđen virus korona, iz Banjaluke i da je riječ o kontaktima sa osobama kod kojih je ranije dokazano da su pozitivni na virus korona. Ta lica su trenutno na Univerzitetskom-kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske.

On je istakao da je na UKC-u hospitalozavno ukupno šest osoba, koje imaju simptome, a 12 se nalazi u kućnoj izolaciji.

“Svi su dobrog zdravstvenog stanja, niko nije životno ugrožen. Njihovo zdravstveno stanje se prati”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare nakon sjednice Štaba za praćenje epidemiološke situacije u Republici Srpskoj u vezi sa virusom korona.

Pod nadzorom se nalaze 1044 osobe.

“To su osobe koje su došle sa područja zahvaćenih virusom korona ili su u kontktu sa sobosama označenim kao pozitivne. Iz zdravstvenog nadzora je izašla 161 osoba, a iz hopsitalizacije iz UKC 21 osoba do sada”, dodao je Šeranić.

Šeranić je najavio da će naredne sedmice UKC dobiti 300 novih testova, dok je Institut za javno zdravstvo već dobio 500 novih testova od Svjetske zdravstvene organizacije.

On je napomenuo da se uspjelo obezbijediti četiri nova respiratora, milion hirurških maski, određen broj zaštitinih odjela.

Kao bitno, ministar Šeranić je istakao da se preduzimaju mjere kao što je smanjivanje socijalnog kontakta u smislu da se smanji broj osoba koje se kreću sa fokusom na one koji dolaze iz zaraženih područja.

Prema njegovim riječima, to podrazumijeva i smanjenje broja graničnih prelaza i usmjeravanje inspektora na te prelaze gdje će od sutra biti u obavezi da svim građanima BiH koji se vraćaju iz inostranstva izdaju naređenje o izolaciji.

Ti građani će, dodao je, do podizanja kapaciteta na granici boraviti u kućnoj izolaciji i to će se kontrolisati.

Šeranić je istakao da je Savjetu ministara predloženo sedam graničnih prelaza na kojima će inspektori biti 24 časa dnevno.

“Takvoj kontroli biće podvrgnuti svi građani bez obzira da li dolaze na područije Srpske, Federacije BiH ili Brčko distrikta i to je usaglašeno sa federalnim upravama zdravstva i inspekcijskih poslova. Sve to je usaglašeno i sa federalnom stranom i upućene su prema Ministarstvu civilnih poslova u Savjetu ministara”, objasnio je Šeranić.

Nakon što budu donesene adekvatne mjere o pitanju angažovanja Ministarstva odbrane u Savjetu ministara i formiranja uslova za izolaciju pri graničnim prelazima, svi građani koji se vraćaju biće usmjeravani u te objekte i neće im dozvoljeno da nastave dalje putovanje.

Šeranić je naglasio da će u tim objetima provesti 14 dana, kao i da će se ta mjera odnositi i na strane državljane, shodno mjerama koje bude definisao Savjet ministara.

On je ukazao i na važnost da se pojača dezinfekcija javnih objekata, sredstava javnog prevoza, javnih površina, ali i kod preduzetnika – fizičkih lica koji obavljaju poslovnu djelatnost.

Kako je pojasnio, sa Inspektoratom Srpske je dogovoreno pooštravanje mjera koje se tiču kontrole kućne izolacije, kao i da se traži od građana da se odgovorno ponašaju.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime