Foto: RTRS

Predsjednica Republike učestvovaće na panelu pod nazivom “Evropa, korona i demokratija – opasnosti i šanse”

O tim, ali i o ostalim pitanjima raspravljaće i članovi delegacije Republike Srpske na čelu sa predsjednicom Željkom Cvijanović.

Grad klasične muzike, rodno mjesto Volfganga Amadeusa Mocarta i čuvenog slatkiša nazvanog po imenu velikog kompozitora i pijaniste, jednom godišnje nije samo “Meka” austrijskog turizma, već i centar za razmjenu ideja o odnosima u Evropi i daljem putu.

Tako je i ove godine, 16. put zaredom u “Vratima Alpa”, kako zovu ovaj grad, održava se Salzburški Evropski Samit.

Ovo je specifična godina, pa je i tema u skladu sa njom “Evropa, solidarnost i mir”.Foto: RTRSFoto: RTRS

Te tri riječi na trenutak je poljuljala pandemija, pa je sada ključno pitanje – koje lekcije Evropa može da nauči?

Odgovor na to pitanje nije rezervisan samo za za lidere ključnih evropskih zemalja, već i za one koji dolaze van Evropske unije i koji teže “porodici evropskih naroda”.

– Očekujemo da vidimo iskustva svih zemalja koje će učestvovati, kako su se one suočile sa pandemijom i kako su reagovale na ovu situaciju, kao i to šta možemo primijeniti kod nas – rekao je Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske.

Franc Šausberger, osnivač i predsjednik Instituta regija Evrope kaže da je želja učesnika da se raspravlja o posljedicama, o onome što Evropa za budućnost može da nauči iz krize koja ju je pogodila.

– Uoči ovog događaja razgovarao sam sa nekim članovima Evropske komisije i neki su mi rekli da će sačekati rezultate Salzburškog samita kako bi razgovarali o budućim planovima – dodao je Šausberger.

O značaju samita govori i spisak lidera koji ga podržavaju. Počasni pokrovitelj je Aleksandar van der Belen, predsjednik Austrije i Sebastian Kurc, austrijski kancelar.Foto: RTRSFoto: RTRS

Upravo on će video-obraćanjem otvoriti panel na kojem će učestvovati i predsjednica Republike Željka Cvijanović, a uz nju i savezni ministar za EU i ustavna pitanja Austrije, minstri pravde Mađarske i Slovačke.

– Imaćemo priliku i da predsjednica iznese stavove Republike Srpske u određenim političkim, ekonomskim i temama koje se tiču virusa. Mi očekujemo dalje otvaranje vrata što se tiče Evrope i Austrije i posebno njegovanje prijateljstva koje je na visokom nivou između Republike Srpske i Austrije – naveo je Mladen Filipović, šef Predstavništva Republike Srpske u Beču.

Uz austrijski politički vrh, Salzburški samit između ostalih podržava i predsjednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lejen.

Predsjednica Republike učestvovaće na panelu pod nazivom “Evropa, korona i demokratija – opasnosti i šanse”, ali osim o tome u Salzburgu će se, između ostalog, raspravljati i o uticaju kovida 19 na globalno tržište, ali i medicinskim istraživanjima i pandemiji – upravo u toj diskusiji učestvovaće ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske, Alen Šeranić.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime