Foto: RTRS

Na sastanku je razgovarano i o nastavku priprema za gasifikaciju, ali i o predstojećoj sjednici Radne grupe za energetiku, kojom predsjedava ruski ambasador.

Ambasada Rusije i resorno ministarstvo još jednom potvrđuju – Rafinerija nafte u Brodu nastavlja sa radom u narednoj godini. Dvije strane očekuju i bolje rezultate poslovanja završetkom gasifikacije.

– Kao što znate da smo se prije izvjesnog vremena još jednom oglasili i mi i ruska strana da će proizvodnja u Rafineriji biti nastavljena u narednoj godini, a da se trenutno radi na remontu postrojenja – rekao je Đokić.

Ivancov je potvrdio da Rafinerija nafte u Brodu nastavlja sa djelovanjem.

– Uspješno je i funkcionisanje Rafinerije ulja Modriča i mreže maloprodajnih benzijskih stanica. Razgovarali smo i o hidroenergetici, ruska kompanija Rakus inženjering zainteresovana je za investicije u ovu oblast u Srpskoj – dodao je Ivancov.

Srpska već ima izraženu saradnju sa regijama Sankt Peterburg i Nižnji Novgorod potvrđeno je na sastanku na kojem je data podrška nastavku saradnje kompanija iz Srpske i Rusije. Upravo energetika jedan je od najvažnijih pravaca saradnje u kojoj je bitan dio priča o gasifikaciji i Turskom toku.

Foto: RTRS
Foto: RTRS

– Nadajući se da neće biti zastoja u realizaciji projekta gasovoda i da će izgradnja gasovoda bitno promjeniti ukupnu ekonomsku situaciju Srpske – dodao je Đokić.

Srpska je podržala i rad radne grupe koju je formirao Ivancov a koja će razmatrati otvorena pitanja u odnosima BiH i Ruske Federacije u sektoru energetike. Zasjedanje je zakazano za narednu sedmicu, a najveći dio pitanja na dnevnom redu trebalo bi da se odnosi na Srpsku.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime