Foto: BETA

– Gradeći auto-puteve gradimo jaču Srbiju – istakla je Brnabić, koja je, sa ministrom građevinarstva Tomislavom Momirovićem, obišla radove na dionici Kuzmin-Sremska Rača, u okviru izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo.

Ona je navela da će novi most na Savi u okviru tog projekta biti gotov do oktobra 2022.

– Došla sam da vidim kako napreduju radovi. Izuzetno je važno da u ovako teškim okolnostima u kojima živimo nastavimo da gradimo i realizujemo ovakve projekte, kao i da nastavimo kao vlada da imamo što efikasniju implementaciju programa `Srbija 2025` – naglasila je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, jedan od važnijih projekata u okviru tog programa je gradnja auto-puta Kuzmin-Sremska Rača.

Brnabićeva je napomenula da je taj projekat vrijedan ukupno 250 miliona evra, zajedno s projektovanjem, dok je samo izvođenje radova 220 miliona evra.

Paralalno će, dodala je, biti projektovana i druga dionica ka Sarajevu od Požege do Kotromana, koja bi trebalo da bude gotova do kraja 2021. godine da bi početkom 2023. mogla da krene izgradnja.

– Imamo ambiciozne planove i ciljeve, želimo da gradimo Srbiju koja je mnogo ekonomski jača i snažnija i da građani mogu da ostanu da žive u Srbiji. Gradimo jaču Srbiju, a ovo je jedna od kockica u tom mozaiku koji se zove jača Srbija – naglasila je Brnabićeva.

Brnabićeva i Momirović prvo su posjetili gradilišni kamp turskog izvođača “Tašjapi” kod Kuzmina, a potom su obišli radove na izgradnji novog mosta na Savi u Sremskoj Rači.

Izgradnja auto-uta Beograd-Sarajevo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u cijelom regionu, a ukupna procijenjena vrijednost te investicije je oko dve milijarde evra.

Srbija je prošle godine krenula u izgradnju prve dionice, od Sremske Rače do Kuzmina, u dužini od 18 kilometara, a vrijednost investicije je 220 miliona evra.

Srbija će učestvovati i u izgradnji dionice Rača-Bijeljina na teritoriji Republike Srpske, u dužini od 17 kilometara, a procijenjena vrijednost radova je oko 136 miliona evra, ne računajući eksproprijaciju i druge troškove.

Auto-put Beograd-Sarajevo će biti prvi auto-put između Srbije i neke od zemalja u regionu sa zajedničkim graničnim prelazima – u Sremskoj Rači na teritoriji Srbije i u Kotromanu na teritoriji BiH.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime