“Stav Rusije o proširenju NATO-a je dobro poznat. Ovaj proces je sam po sebi destruktivan, podriva povjerenje i stabilnost na evropskom kontinentu i dovodi do sve veće konfrontacije. Pridruživanje svih novih članica savezu, uključujući Sjevernu Makedoniju /ona bi mogla da stupi u NATO narednih mjeseci/, razmatramo upravo iz tog ugla”, naglasio je Pilipson.

On je za “Sputnjik” pojasnio da stvar nije u vojnoj prijetnji koju bi Makedonci mogli da predstavljaju za Rusiju, već u skupu rizika za evropsku bezbjednost, “koja bi trebalo da se obezbjeđuje potpuno drugačijim metodama, a ne uvlačenjem ove zemlje u antirusku politiku i vojno planiranje Alijanse”.

Grčka i Makedonija su u junu 2018. potpisale sporazum kojim se rješava dugogodišnji spor u vezi sa imenom bivše jugoslovenske republike i Skoplju otvara put u NATO i EU, ali ovaj sporazum kritikuju i Grčka i sama Makedonija.

Trenutno je u toku proces ratifikacije protokola o ulasku Sjeverne Makedonije u NATO. Očekuje se da će se proces okončati do samita Saveza, koji će u decembru biti održan u Londonu.

Stupanje Sjeverne Makedonije u Alijansu do sada je odobrilo 21 sadašnja članica NATO-a od njih 29.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime