Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Komentarišući pozive ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića i lidera SDA Bakira Izetbegovića da na granice BiH zbog najezde migranata treba angažovati Oružane snage BiH ukoliko to učine okolne zemlje, Okolić kaže da BiH nije iscrpila sve moguće resurse za rješavanje migrantske krize.

“U svijetu je poznato da se vojska upotrebljava samo u izuzetnim slučajevima po bilo kom osnovu. Nisu se još stekli takvi uslovi da se Oružane snage BiH moraju koristiti za ono što druge institucije BiH treba i mogu da odrade”, istakao je Okolić.

On je dodao da odluku o upotrebi Oružanih snaga za takve aktivnosti ne može donijeti niko drugi nego Predsjedništvo BiH.

“Angažovanje Oružanih snaga može se tražiti, ali samo nakon angažovanja svih raspoloživih resursa institucija koje se bave tom problematikom”, navodi Okolić.

Na pitanje da li je svrsishodno za rješavanje migrantske krize angažovati vojsku, s obzirom na činjenicu da su ilegalni migranti u prvom redu bezbjedonosno pitanje i da je uglavnom riječ o ljudima čiji je identitet nepoznat, Okolić je rekao da se vojska ne bi trebala upotrebljavati jer postoje drugi resursi koji su dovoljni da se ta problematika rješava u BiH.

“Vjerovatno će ta problematika iz dana u dan biti složenija i vjerovatno neki iz okruženja imaju udjela u toj problematici. Tu ne mislim na naše okruženje, nego na mjesta iz kojih idu migranti pa do zemalja gdje žele da se upute. Svako pokušava da svoju zemlju zaštiti i da sa migrantima ima što manje problema. Problem migranata se pokušava locirati na teritoriju BiH sa porukom da riješi sve što zemlje na toj ruti nisu usjele da riješe”, rekao je Okolić.

Osvrćući se na Radončićevu izjavu da u slučaju najezde migranata treba angažovati snage koje će ih vraćati u Republiku Srpsku pa da ih ona dalje vraća u Srbiju, Okolić je istakao da je to neprihvatljivo i ocijenio da se “BiH u izjavama nekih zvaničnika pominje tamo gdje treba da se uberu zasluge”.

“Svaljivati teret na Republiku Srpsku je nedopustivo jer institucije BiH treba da zaštite i vode brigu o cijeloj teritoriji BiH kada je riječ o migrantima i migrantskoj krizi”, zaključio je Okolić.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime