Foto: Tanjug/ AP Photo/Francois Mori

Do 15 časova 27. marta 2020. godine, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 1.715 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Da podsetimo, tokom jučerašnjeg dana tri osobe su izgubile bitku sa koronavirusom, a taj broj je danas porastao, budući da je 62-godišnji muškarac iz Kikinde preminuo na klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine, posle intenzivne borbe lekara. Reč je o pacijentu koji je, pored infekcije koronavirusom, bolovao i od drugih bolesti.

Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović Batut, istakla je da je stopa smrtnosti od koronavirusa u Srbiji 1,52 odsto.

– Od početka, kada je reč o ukupnom broju pacijenata, njih 42 se izlečilo od koroanvirusa, budući da su imali dvostruki negativan rezultat, tako da su pušteni kući. Do sada je u 35 gradova potvrđen koronavirus, a najviše ih je u Beogradu (219). Na respiratorima trenutno imamo 45 osoba. Najviše obolelih ima na području Beograda, 219, U valjevu 45, Ćupriji 41, Nišu 40, kruševac 14, Kragujevac 14, Čačak 11. U ostalim gradovima naše zemlje su zabeleženi pojedinačni slučajevi koji su jednocifreni. Zaključno sa 12 sati na respiratorima je 45 od kojih se 11 nalazi u KCS, troje u KC Niš, pet u KC Vojvodine, pet u kragujevcu , 9 DR Dragiša Mišović, na pulmologiji KCS 1 i KC NIš 11 – rekla je Kisić.

Darija Kisić FOTO: Beta
Darija Kisić FOTO: Beta

Epidemiolog Predrag Kon je naglasio da su dve naredne nedelje ključne.

– Imamo situaciju koja je prilično zadovoljavajuća u nezadovoljavajućem stanju i pretnji koja postoji. Mi ulazimo u četvrtu nedelju koronavirusa. Bolje stojimo u odnosu na Italiju, imamo skoro trostruki nivo aktivnosti manje nego što je bio maksimalni u Italiji i Kini, ali mi nismo dostigli maksimum. Pred nama su dve najkritičnije nedelje, posle čega se može očekivati stagnacija širenja zaraze. U naredne dve nedelje se očekuje širenje zaraze, a za nas bi bilo prijatno iznenađenje da se to ne desi – rekao je Kon i nastavio:

Epidemiolog Predrag Kon, Foto: Beta
Epidemiolog Predrag Kon, Foto: Beta

– Potrebna je gvozdena disciplina. U Beogradu se vidi da su mere zabrane kretanja u uzrastu preko 65 godina pokazale efektivnost. Kada je reč o ostalim uzrastima, samo u razmaku od 50 do 55 godina vidimo uvećanje, tako da su te mere dale rezultate. U naredne dve nedelje će se najviše videti mere koje su donete – istakao je Kon.

Na njegove reči se nadovezala Darija Kisić Tepavčević.

– Naredne dve nedelje su za očekivanje da poraste broj obolelih, iako je mala šansa da se to ne desi u našoj populaciji, dosadašnji tok kretanja nam govori da epidemiju imamo pod kontrolom. Situacija se menja u satima. Iako imamo gvozdenu vodlju da preuzmemo odgovornost u daljem širenju infekciju, možemo da budemo primer da ne dođe do takvih skokova.

“Pripremamo se za najgori scenario”

Darija Kisić Tepavčević je istakla da se Srbija priprema za najgori scenario, ali se nada da do njega neće doći. Takođe, osvrnula se i na osmi smrtni slučaj od koronavirusa u Srbiji.

Predrag Kon i Darija Kisić-Tepavčević, Foto: Beta
Predrag Kon i Darija Kisić-Tepavčević, Foto: Beta

– Naš zdravstveni sistem se priprema za najgori mogući scenario kakav je zahvatio ostale zemlje. Mi se i dalje nadamo da nam svi ti kapaciteti neće trebati. Kada je slučaj preminule osobe iz Šapca, mi još uvek nemamo potvrđen podatak o infekciji koronavirusom. Dobili smo podatak da se radi o dugogodišnjem hroničnom bolesniku. Kada budemo dobili nove informacije, bićete obavešteni. Radi se o izuzetno opasnoj situaciji, Sa druge strane, u odnosu na prethodni izveštaj, preminuo je muškarac (62) iz Kikinde, koji je bio hospitalizovan na Kliničkom centru Vojvodine – rekla je Darija Kisić Tepavčević.

“Zatvaranje gradova ne zavisi samo od struke”

Predrag Kon se osvrnuo na eventualno zatvaranje gradova.

– Zatvaranje gradova zavisi od niza stvari, ne zavisi samo od stava struke. Mi smo protiv bilo kakvog kontakta, međutim to nije realno. Idealno bi bilo da se niko ne kreće, jer se tako virus ne bi širio. Po tom pitanju je struka sasvim jasna, ali ne donosimo odluku mi – rekao je Kon.

“Niko nije zaštićen od korone”

Dosadašnja struktura obolevanja je pokazala da niko nije bezbedan kada je u pitanju ova infekcija.

– U čitavoj populaciji obolelih imamo i trudnice, i novorođenčad i starijih osoba. Kada samo rekli da smo potvrdili slučaj kod trudnica i dvoje novorođenčadi, rekli smo da su oni testirani jer su bili u kontaktu a ne zato što su imali kliničke slike ispoljavanja. Radilo se ili o asimptomatskom obliku, ili blagim simptomi. Bez obzira na šarenolikost, najčešće imaju komplikacije osobe koja imaju hronična obolenja i preko 90 odsto je utvrđeno makar jedno hronično oboljenje i to najčešće šećerna bolest i oboljenja srca a često i jedno i drugo. Znamo da su najosetljivije osobe koje imaju ova oboljenja – navela je profesor Darija Kisić Tepavčević.

Ivana Milošević, Foto: Beta
Ivana Milošević, Foto: Beta

Doktorka Ivana Milošević iz Klinike za infektivne i tropske bolesti Kliničkog centra u Beogradu kazala je da virus ne bira i da je prvi pacijent koji je intubiran na toj klinici rođen 1985. godine.

– Bio je potpuno zdrav. Nikoga ništa ne može da zaštiti od korona virusa – kazala je Milošević.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime