Milo Djukanovic
Foto: SRNA

Vaseljenska patrijaršija u pismu izražava začuđenost podrškom koju je Đukanović dao stvaranju “Pravoslavne crkve crnogorske”, kao i time da je Vlada usvojila Predlog zakona o slobodi vjeroispovesti, koji predviđa “podržavljenje svih pravoslavnih crkava izgrađenih pre 1918. godine, kao i druge crkvene imovine”.

– Ovo bi značilo da vaša država oduzima pravo svojine nad crkvama i imovinom sveštenoj Mitropoliji crnogorskoj, kao i ostalim trima eparhijama Srpske pravoslavne crkve. Vaša ekselencijo, ovim pismom vam jasno i potpuno otvoreno saopštavamo da Vaseljenska patrijaršija, zajedno sa svim drugim pravoslavnim crkvama, kao jedinu pravoslavnu kanonsku jurisdikciju u Crnoj Gori priznaje onu pod nadležnošću mitropolita crnogorskog Amfilohija, jerarha najsvetije crkve srpske – navodi se u poruci Đukanoviću.

Kako se dodaje, crnogorska crkva nikada nije bila autokefalna, a sadašnja takozvana Pravoslavna crkva crnogorska, pod Mirašem Dedeićem, ne pripada pravoslavnoj crkvi.

– Dedeić nije episkop pravoslavne crkve, nego osoba raščinjena od Vaseljenske patrijaršije. Јedini tamošnji kanonski jerarh je naš brat, mitropolit Amfilohije, svepravoslavno priznate Patrijaršije srpske – ističe se u pismu.

– Šaljemo vam ovo pismo jer ne želimo da naš ljubljeni narod Crne Gore dođe u stanje crkvene izolacije i odsečenosti od tela sveukupne zajednice pravoslavnih crkava, s obzirom na to da nijedna od njih neće priznati ni podržati Dedeićevu antikanonsku tvorevinu. Ponavljamo ono što smo Vam napisali dvehiljadite godine-uvjereni smo da će Vaša draga ekselencija razumeti opasnost po duhovno jedinstvo naroda Crne Gore, koja je prouzrokovana pokretom pomenutog Dedejića, te da ćete se Vi distancirati od njega radi dobra i jedinstva Vašeg naroda. Vaša ekselencijo, molimo Vas da gore napisano ne shvatite kao miješanje u unutrašnje stvari Vaše države, nego kao želju naše majke crkve konstantinopoljske da pomogne Vašem pobožnom narodu u kritičnim istorijskim trenucima – zaključuje se u pismu carigradskog patrijarha.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime