Mike Pompeo

“Svetom Arhijerejskom Sinodu: U ime američkog naroda izražavam najdublje saučešće povodom upokojenja Njegove Svetosti, arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog Irineja”, navodi se u poruci Pompea koju je na Tviteru objavila američka ambasada u Srbiji.

Američki sekretar dodao je i da je patrijarh Irinej bio inspirativni vođa, poštovan i cenjen i izvan Srbije i Srpske Pravoslavne Crkve.

“Njegova posvećenost crkvi i njenim vernicima ostavlja trajno nasleđe za buduće generacije. Naše misli i molitve su sa svim pripadnicima Srpske Pravoslavne Crkve u ovom teškom trenutku”, istakao je Pompeo u poruci.

Podsetimo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, preminuo je 90. godini života od posledica koronavirusa.

Ovu informaciju najpre je objavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram profilu, da bi potom informaciju potvrdila i SPC na svom zvaničnom sajtu.

Patrijarh se od se od 4. novembra lečio na VMC (Vojnomedicinskoj akademiji na Karaburmi). Iako se najpre činilo da patrijarhovo stanje ide ka izlečenju, njemu je u poslednja dva dana naglo pozlilo: u poslednjim satima borbe sa bolešću bio je priključen na respirator.

Uprkos trudu konzilijuma lekara sa VMC Karaburma, patrijarh Irinej nije uspeo da se izbori sa koronavirusom.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime