Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Okupljeni su danas skandirali protiv vlasti, posebno protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a ispred Skupštine je raspoređena žandarmerija.

Nešto posle 19 časova je napadnut lider Pokreta slobodnih gradjana Sergej Trifunović kome je povređena glava, a tročlana ekipa Radio televizije Srbije je vređana, posle čega se udaljila sa platoa.Pregledač video zapisa00:0000:51Pregledač video zapisa00:0000:15

Protesti su večeras održani  i u drugim gradovima Srbije – Novi Sad, Niš Kragujevac…

Protest je počeo oko 18 časova na platou ispred Filozofskog fakulteta, na poziv Saveza za Srbiju (SzS), a zbog „iživljavanja vlasti nad građanima“ i najavljenog uvođenja policijskog časa u glavnom gradu zbog rasta broja inficiranih korona virusom.

Od lidera Saveza za Srbiju, protestu su prisustvovali i lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, Miroslav Aleksić iz Narodne stranke, Janko Veselinović iz Pokreta za preokret.

Obraćajući se na početku skupa okupljenima, Veselinović je zatražio hitno imenovanje „depolitizovanog“ Kriznog štaba za suzbijanje epidemije, odgovornost policijskih i rukovodilaca Žandarmerije zbog kako je rekao, „brutalne primene sile“ nad građanima na sinoćnjem protestu u Beogradu kao i hitno puštanje uhapšenih građana i „objektivno“ izveštavanje RTS o tom protestu.

„Ovaj Krizni štab je izgubio poverenje zbog dirigovanog odlučivanja Aleksandra Vučića. Svi članovi štaba treba da odgovaraju a njega više ne mogu da čine Predrag Kon, Darija Kisić Tepavčević i Branimir Nestorović već stručnjaci poput Zorana Radovanovića i Radeta Panića“, rekao je Veselinović.

Zatražio je da se utvrdi odgovornost direktora policije Vladimira Rebića i načelnika beogradske policije i Žandarmerije koje je optužio da su „komandovali sinoćnim brutalnim prebijanjem građana“.

Ocenio je da je „ceo svet“ sinoć video „brutalnost policije i parapolicije“ tokom protesta u Beogradu.

„Narod neće da trp laž i brutalnost“, dodao je jedan od lidera Saveza za Srbiju.

„Mi protestom ne upravljamo već građani. Tražimo ispunjenje zahteva, ali nećemo biti ni na prvoj liniji ni na začelju“, rekao je Veselinović.

Protestu su se potom priključili i lider Narodne stranke Vuk Jeremić i lider DS Zoran Lutovac.

Ispred Doma Narodne Skupštine Srbije oko 18:30 počeo je protest na koji iz raznih pravaca dolaze stotine uglavnom mladih ljudi, a iz parka Skupštine izlaze snage policije sa opremom za razbijanje demonstracija.

Saobraćaj Bulevarom kralja Aleksandra i Trgom Nikole Pašića je onemogućen.

Oko Predsedništva i Skupštine Srbije raspoređen je veliki broj policijskih snaga.

Kako javlja naš reporter Miloš Đošić, među okupljenim građanima ispred Skupštine nalazi se i  Marinika Tepić, kao i predsednik Pokreta slobodnih građana Sergaj Trifunović koga je masa napala.

Policija rasterala demonstrante ispred skupštine, grupe po okolnim ulicama (VIDEO, FOTO) 22
Foto: BETAPHOTO/LUKA FILIPOVIC/DS)

Kako je javio reporter agencije Beta, Trifunovića je grupa okupljenih građana izgurala na suprotnu stranu ulice dok je pokušavao da priđe zgradi parlamenta ispred koga se održava protest kome prisustvuju i lideri Saveza za Srbiju.Manji incident dogodio se i na raskrsnici Takovske ulice i Bulevara kralja Aleksandra gde su okupljeni građani gurali pojedine funkcionere PSG.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je za Danas da je fakat da je ljudima prekipelo, nekome zbog korone, nekome zbog plate, gubitka posla, nekome zbog odlaska u inostranstvo.

– Aleksandar Vučić je svojim jučerašnjim obraćanjem verujući da će da izmanipuliše javnost ponovo, pustio duha iz boce, i evo šta je dobio. Svi smo juče bili rame uz rame, i nema nikakve razlike, moramo ići do kraja, prekrajanje naših života i sudbine je ne dopustivo, rekla je Tepić tokom protesta.

Demonstranti ispredv Skupštine srbije oko 20:20 počeli su da bacaju flaše ka policiji, koja se prvo branila štitovima. Demonstranti uzvikuju „Idite na Kosovo“, „Vučiću, idi leči se“ i druge. Policija se povukla gore na stepenice ispred skupštine, gde gori više baklji.

Nešto pre 20,30 demonstranti okupljeni ispred Skupštine Srbije počeli su da gađaju žameriju kamenicama i flašama, a bačeno je i nekoliko baklji i topovskih udara.

Demonstranti su ispred ulaza u Skupštinu sklonili de metalne ograde koja ih je odvajala od policije i policajce, ali ne pokušavaju da uđu u zgradu.

Policajci u bacili suzavac i podigli su štitove braneći se od udaraca predmeta koji doleću, a demonstranti ih protiskuju prema samom ulazu u zgradu.

Građanski otpor objavio je danas na svom tviter profilu preporuke šta građani da ponesu na protest, sugerišući da to, pre svega, budu maska i zaštita na oči.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio je danas, posle sastanka predstavika Saveza za Srbiju (SZS), da bi trebalo da napraviti nov Krizni štab bez politike, sa ljudima kojima će narod da veruje.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u vanrednom obraćanju javnosti da smo sinoć u Beogradu bili svedoci najbrutalnijeg političkog nasilja u poslednjih nekoliko godina. On je pomenuo i da za vikend verovatno neće biti policijskog sata, iako je on protiv toga, ali da će građani sutra biti obavešteni o tome.

Višesatni nasilni protesti koji su počeli u utorak uveče nakon najave predsednika Srbije da bi ponovo mogao da bude uveden policijski čas zbog porasta broja obolelih od korona virusa okončani su tek jutros oko tri sata posle ponoći kod Elektrotehničkog fakulteta, u Bulevaru kralja Aleksandra.

Direktor policije Vladimir Rebić je rekao da su teže povređena 43 policijska službenika i 17 demonstranata čiji stepen povreda će se tek utvrditi, zapaljeno je pet službenih vozila, povređena su tri policijska konja, uništeno više od 70 štitova i ostale opreme.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime