“Još ne možemo sagledati sve posljedice koje će pretrpjeti naši poslodavci, radnici i privredni život u cjelini, ali je važno da smo već počeli sa kreiranjem određenih mjera”, istakla je predsjednik Republike u obraćanju javnosti u Srpskoj.

Ona je naglasila da podržava napore Vlade u pripremi mjera za podršku privredi i zaštiti radnika i ohrabruje ih da nastave razgovore sa socijalnim partnerima – poslodavcima i sindikatom kako Republika Srpska što prije, nakon što prođe borba za očuvanje zdravlja i života, mogla da sanira štetu u privredi i zajedničkim mjerama zaštiti svakog radnika i njegovo radno mjesto.

“Važno je da, u skladu sa već postignutim dogovorima, naši građani i naši poslovni subjekti, koji nisu u stanju da izvršavaju svoje obaveze, dobiju tromjesečni moratorijum na plaćanje kredita. To će značiti ogromnu olakšicu brojnim porodicama i firmama, ali paralelno s tim moramo tražiti rješenja da oni ne izgube svoje poslove ili radna mjesta”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da je od izuzetne važnosti i najavljeno formiranje fonda za pomoć privredi u kojem će biti skoncentrisana sredstva iz međunarodnih i domaćih izvora.

Predsjednik Republike je navela da je Vlada definisala i određene mjere podrške poljoprivredi i poljoprivrednim proizvođačima za proljetnu sjetvu.

“Takođe, važno je da stvorimo i formalne i suštinske pretpostavke za završetak školske i akademske godine, uključujući, naravno, i sistem provjere znanja, ali i uslove za njihov početak na jesen”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da treba odati priznanje i prosvjetnim radnicima koji su ušli u izazov održavanja nastave na jedan sasvim novi način posredstvom televizije, ali i RTRS-u koji je to omogućio.

“Važno je što su se, paralelno s tim, iznalazili načini i za održavanje nastave za naše srednjoškolce i studente. Nakon ove krize, moraćemo izmijeniti određene zakone kako bismo formalizovali različite načine učenja na daljinu, ali i rada na daljinu, i više ulagati u oblast novih tehnologija i informacionog društva”, dodala je Cvijanovićeva.

Iako je sada osnovni prioritet borba protiv virusa i očuvanje ljudskih života, predsjednik Republike je navela da se aktivnosti odvijaju na više kolosijeka, uključujući podršku privredi, ali i realizaciju obrazovnog procesa u novim okolnostima i na jedan sasvim novi način.

“Ali, u ovom momentu, najvažnije je da se izborimo sa virusom. To možemo jedino vojničkom disciplinom svih nas. Ne želimo da u Republici Srpskoj gledamo slike kao u Italiji gdje ljekari, bolničari i medicinske sestre plaču očajni pred užasom s kojim su suočeni, nemoćni da zaustave masovno umiranje.

Mi moramo svojim odgovornim ponašanjem pomoći našim zdravstvenim radnicima da bi oni mogli pomoći svima nama. Moramo spriječiti masovni pritisak prevelikog broja zaraženih sa teškim simptomima na zdravstveni sistem. Zato smo rekli da se naš život u narednih nekoliko sedmica ili mjeseci mora u potpunosti promijeniti”, istakla je Cvijanovićeva.

Navodeći da zna da nije jednostavno držati djecu u kući, bez škole, vrtića, druženja i igre sa vršnjacima, bez odlaska kod bake i dede, niti je jednostavno što se mora u potpunosti prekinuti ili svesti na minimum kontakt sa roditeljima i starijim članovima porodica, prijateljima, komšijama, predsjednik Srpske je naglasila da je to jedini način da se zaštite i stoga se tako svi moraju tako ponašati narednih sedmica, moguće i nekoliko mjeseci.

“Ovo jeste težak period, ali vjerujem da ćemo, ako budemo svi disciplinovani, zajedno sa našim zdravstvenim radnicima proglasiti pobjedu”, poručila je predsjednik Republike u obraćanju javnosti.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime