Ovo je sedmi po redu festival ruske klasične muzike na Mećavniku, koji od ove godine, umesto “Boljšoj”, nosi ime “Kustendorf klasik”, a ideja osnivača i umjetničkog direktora ove manifestacije Emira Kusturice jeste da se pod brendom “Kustendorf” na jednom mestu “okupe” tri vrsti umjetnosti – muzika, film i teatar.

Festival su otvorili Kusturica i Aleksandar Dibalj, direktor “Gasprom njefta” u Srbiji.

Zamjenik direktora ruske Federalne agencije “Rossatrudničestvo” Aleksandar Vasiljevič Fomin dodijelio je Kusturuci najvišu nagradu za prijateljstvo i saradnju.

Fomin je zahvalio Kusturici za doprinos koji daje razvoju kulturnih odnosa Rusije i Srbije.

“Vaše stvaralaštvo je veoma cijenjeno u Rusiji, kao i umjetnost po kojoj ste prepoznatljivi. Tokom svih decenija razvijamo narodnu diplomatiju, ali vi ste svijetao primjer narodne diplomatije”, rekao je Fomin, obraćajući se Kusturici.

Kusturica je zahvalio “Gaspromnjeftu” što pomaže da se održi ova tradicija na Mećavniku.

“U teškim vremenima kada se kultura potiskuje, mi na Mećavniku održavamo tri festivala. Srpsko narodno biće može da se uobliči kroz obrasce – Svetosavlje, Kosovski zavjet, velike seobe, migracije Istoka i Zapada i Sjevera i Juga, tradiciju Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića, tradiciju sekularne države, širine pogleda na svijet, i kulturu koju su stavili na marginu”, naveo je Kusturica.

Kusturica je istakao da se na Mećavniku održava “kulturni azil”, koji služi kao otpor kulturi na margini, zahvaljujući kome srpski narod može da preživi.

Dibalj je podsjetio da je Kusturica prošle godine rekao da je muzika univerzalni jezik koji razumiju svi ljudi.

“Smatra se da je stvaralaštvo vrhunaska manifestacija inteligencije čovjeka. Muzika je vrhunska manifestacija stvaralaštva, a nas su ovdje okupili mladi talenti koji će pokazati šta znaju i vidjeti majstore svoje umjetnosti”, naglasio je Dibalj.

On je dodao da je najbitnije što je večerašnji koncert posvećen rođendanu velikog naučnika Nikole Tesle.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević rekao je da je Kusturica “napravio svoj i naš grad na brdu” i da taj grad “sija ovde, ali i u Srbiji”.

“On sija svojim sjajem, ali i sjajem i nadahnućem koji u njega donose mladi umjetnici sa svih strana”, dodao je Vukosavljević.

Nakon svečane ceremonije otvaranja festivala, uslijedio je nastup simfonijskog orkestra “Kustendorf” pod upravom dirigenta Srboljuba Dinića koji je izveo kompoziciju Igora Stravinskog “Posvećenje proleća”, a zatim se orkestru priključio i Jurij Bašmet, čuveni virtuoza na violi koji je sa orkestrom izveo kompoziciju “Harold u Italiji” Hektora Berlioza.

Prije ceremonije svečanog otvaranja festivala, prikazan je studentski film “Puls” u kojem glume Miloš Biković i Vesna Trivalić.

Tokom dana, posjetioci festivala imali su priliku da u Prokletoj avliji uživaju u revijalnom programu festivala, dok je takmičarski dio programa prvog dana festivala održan na Trgu Nikole Tesle.

Festival klasične muzike “Kustendorf klasik” zajednički je projekat Kusturice i kompanije “Gaspromnjeft”, a ove godine u takmičarskom dijelu festivala učestvovaće 50 mladih muzičara.

Tokom trodnevnog festivala, mladi muzičari takmičiće se u izvođenju djela klasične muzike u dvije starosne kategorije, od 13 do 17 i od 18 do 25 godina. Takmičari će se nadmetati za glavnu nagradu festivala Zlatnu matrjošku.

Najbolje će izabrati žiri u čijem sastavu su: Jekaterina Dulova, predsjednik žirija i rektor državne Muzičke akademije iz Belorusije, te članovi Anja Đorđević, kompozitor, kao i Aleksandar Madžar, pijanista.

U okviru festivala, koji će trajati do petka, 12. jula, biće održane i master radionice za mlade talente, koje će držati poznati muzičari.

U okviru pratećeg programa u jutarnjim časovima biće prikazani filmovi: “Tema”, reditelja Gleba Panfilova, i film “Dobrodošli, ili bez prestupa”, reditelja Elema Klimova.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime