– Na samo nekoliko stotina metara nalaze se bogomolje naroda drugih vjera, koje sve potiču iz istog korijena – stvaralačke ljubavi svoje – rekao je srpski patrijarh.

Prepoznavajući svoj identitet i različitost, on je naveo da to nije dato da bi razdvajalo već bilo odskočna daska koja baca jedne prema drugima u zagrljaj.

– Ne treba da dozvolimo da spolja neko nasilno pokazuje i ukazuje. Kao oni koji vjerujemo u Boga treba da budemo otvoreni jedni prema drugima, da razgovaramo jedni sa drugima, da razmjenjujemo iskustvo i ljubav što je mnogo više od jednog spoljašnjeg često političkog i politikantskog dijaloga – istakao je partijarh Porfirije.

Prema njegovim riječima, treba ostaviti visoko i visokoparne riječi i svjetske politike i teorije i spustiti se na najnižu moguću tačku vjere u Boga.

– Nema te vjere u Boga koja je utkana u temelje ovoga grada, a da ne upućuje da je svaki čovjek Bogom stvoren, da niko ne postoji bez onog drugog i da ne postoji onaj koji može reći da mu drugi nije potreban. Dolazićemo ovdje u duhu Јevanđelja i mira i da se utvrđujemo u vjeri. Mir treba da bude alfa i omega naših htijenja i napora – naglasio je srpski patrijarh.

On je dodao da je malo reći da mu je srce ispunjeno istinskom radošću što je po blagoslovu i pozivu mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma stigao u Sabornu crkvu, predivni grad Sarajevo i ovu zemlju.

– Sarajevo je grad, iako optočen planinama, ipak otvoren sa sve četiri strane svijeta. Ovo je jedinstven grad po bogatstvu i ljepoti onih koji su ga stvarali sa svim svojim različitostima – rekao je patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je naglasio da je malo ovakvih gradova u svijetu, a da ih u Evropi gotovo i nema.

– Mnogo puta je bilo da nismo prepoznavali jedni druge, kao ni sebe kao jednoga, a često nismo znali ko smo i šta smo, jer smo zaboravljali apostola Pavla koji je govorio ko smo i šta smo. Mnogo puta padali smo pojedinačno i kolektivno, ali isto tako istorija nas uči da smo poslije svakog promašaja i pada nalazili načina prepoznamo jedni druge – rekao je patrijarh.

Zato, smatra, ne treba da čudi što smo jedni sa drugima prožeti, te ukazao da je to sve promisao Božija.

– On je došao da kaže da distanca i jaz nije ono zbog čega postojimo. To sve nije nešto što nas čeka. Zato smo stvoreni od jedne prirode i data su nam vremena i granice. Nismo mi koji odlučujemo o tome koji je to vremenski okvir koji nam je dat da bi upoznali Boga živoga i sebe – zaključio je srpski patrijarh.

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu večeras je služena doksologija u čast Njegove svetosti koji je stigao u posjetu Mitrpoliji daborbosanskoj. Uz srpskog patrijarha služili su mitropolit Hrizostom i brojno sveštenstvo.

Srpski patrijarh će sutra služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu, uz sasluženje mitropolita, episkopa i sveštenstva.

Patrijarh Porfirije sutra će posjetiti i Istočno Sarajevo gdje će ga dočekati gradonačelnik Ljubiša Ćosić i načelnici svih šest gradskih opština.

Nakon susreta u Gradskoj upravi, predviđena je šetnja do Trga Republike Srbije, gdje će se patrijarh Porfirije i mitropolit Hrizostom obratiti građanima Istočnog Sarajeva.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime