Foto: SRNA

13:34

Starešina Saborne crkve: Ostao sa Hristom do kraja

Starešina Saborne crkve u Beogradu Petar Lukić ocenio je da je patrijarh Srpske pravoslavne crkve “u teškom vremenu pošao za Hristom i ostao s njim do kraja”, do svoje smrti.13:31

Vučić: Patrijarh gradio Srbiju mira

“Patrijarh Irinej je sklopio oči onako kako je i živeo, u miru sa sobom, Bogom, crkvom i ljudima. Taj život imao je jasne ciljeve – Boga, ljubav i Srbiju, celokupan srpski narod gde god da živi”, poručio je predsednik Srbije na sahrani patrijarha Irineja.

13:23

Gardisti preneli telo patrijarha Irineja u kriptu

Telo patrijarha Irineja u kriptu hrama Svetog Save preneli su gardisti Vojske Srbije.

13:15

Pismu ruskog patrijarha Kirila

U pismu ruskog patrijarha Kirila, koje je pročitao mitropolit Ruske pravoslavne crkve Ilarion Alfejev, navodi se da je patrijarh Irinej bio ispunjen “iskrenom hrišćanskom ljubavlju za ljude, trudeći se uvek da bude pored svoje pastve, ne štedeći se, radujući se sa radosnima i tugujući sa onima koji tuguju”.

Ističe se da će završetak unutrašnjeg uređenja Hrama Svetog Save ući u istoriju kao jedno od glavnih dostignuća patrijarha Srpske pravoslavne crkve.

13:02

Dodik o patrijarhu: Čovek blagih reči i čvrstih dela

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je izjavio da je patrijarh Irinej “imao snagu i moć da nas sabere i uvek drži zajedno”.12:59

Mitropolit Hrizostom: Patrijarh neumorno brinuo o crkvi

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom rekao je u govoru posle opela patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Irineju da je on “neumorno radio i brinuo o crkvi, pateći i tugujući zbog najnovijih raskola i podela u našem pravoslavlju”.mitropolit hrizostomIzvor: Tanjug / Zoran Žestić11:44

Protojerej: Irinej po arhipastirskoj dužnosti otišao na sahranu u Podgoricu

Protojerej-stavrofor Vladimir Vukašinović ocenio je da je patrijarh Irinej, bez obzira na epidemiološki rizik, otišao u Podgoricu na sahranu mitrpolitu crnogorsko primorskom Amfilohiju po svojoj arhipastirskoj dužnosti.

11:26

Završena liturgija

Završena je liturgija i nakon toga je počelo opelo.

11:16

Na sahrani i šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit Ilarion

Sahrani patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save prisustvuje šef delegacije Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion (Alfejev).  

Mitropolit Ilarion, koji je i predsednik Odeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije, učestvuje i u zaupokojenoj liturgiji u Hramu Svetog Save.

Mitropolit Ilarion doputovao je juče u Beograd, a visokog gosta na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla” dočekali su mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop niški Arsenije, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Pre nego što je služio pomen kod odra patrijarha Irineja u Hramu Svetog Save na Vračaru, mitropolit Ilarion se susreo u Patrijaršiji sa predsedavajućim Svetog arhijerejskog sinoda SPC mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom.

10:48

Građani mirno, bez gužve, odaju poštu

Kako javlja reporter N1, građani mirno, bez stvaranja gužve, u jednoj koloni ulaze u hram Svetog Save, do nekoliko metara do kovčega, odaju poštu patrijarhu irineju i u drugoj koloni mirno izlaze.

U skladu sa poštovanjem epidemioloških mera, malobrojna grupa građana, koja je došla rano jutros, prati liturgiju iz hrama i nisu ga napuštali.

10:32

Profesor: Celivanje upokojenog deo opela

Profesor Bogoslovskog fakulteta Zoran Devrnja navodi, povodom sahrane patrijarha Irineja, da je bezbroj puta ponovljeno i insistira se da se poštuju sve epidemiološke mere i da svi treba da vodimo računa o tome.

Kaže da je celivanje upokojenog prisutno u opelu svakom hrišćaninu, ali “naša istinska ljubav je bitna, a formu možda možemo nekada da prilagodimo posebnim okolnostima, kao što je to sada”.

10:24

Vučić i Dodik stigli na drugi deo liturgije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na drugi deo liturgije u hram Svetog Save. Uz Vučića je i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.aleksandar vučić, milorad dodikIzvor: Tanjug/Strahinja Aćimović

10:20

Episkop bački Irinej: Patrijarh je bio čovek mira

Episkop bački Irinej rekao je rekao tokom liturgije da je patrijarh Irinej bio čovek mira. Prema njegovim rečima, patrijarh Irinej je bio omiljen kod velikog broja ljudi, pre svega kod onih sa duhovnom i crkvenom samosvešću i savešću.

“Svi su razumevali tu jevanđeljsku dobrotu, ne samo karakternu, ljudsku, kojom je njegova ličnost zračila, na najveća moguća poniženja. Umeo je ne samo da sačuva hladnokrvnost već da uzvrati pažnjom, dobrotom i dobrim delima upravo onima koji su mu nanosili nepravdu”, rekao je episkop bački.

9:46

Političari prisustvuju liturgiji

U hramu Svetog Save prisutni su i brojni političari, poput predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministar odbrane Nebojša Stefanović, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković, ambasador Srbije u SAD Marko Đurić i drugi.ana brnabić. sahrana patrijarhaIzvor: Tanjug / Tara Radovanović

9:28

Vukašinović: Gubitak duhovnog vođe dublji doživljaj

Gubitak duhovnog vođe nije isti kao gubitak svetovnog, poput političara ili pregaoca kulture, već je to dublji doživljaj i osećanja su pomešana, rekao je za RTS protojerej stavrofor Vladimir Vukašinović, koji je ocenio da je patrijarh Irinej dostojno sedeo na tronu Svetog Save.

“Kada izgubimo duhovnog vođu, osećamo tugu i žalost, ali i duhovni mir, pošto znamo da je naš duhovni otac stao pred lice živoga Boga kome je služio”, ocenio je Vukašinović.

Objasnio je da to izaziva osećanje nade da će “Gospod prepoznati velika dela i trud patrijarha Irineja”.

“Bili smo blagosloveni da on bude naš patrijarh, a on je služio u teško vreme, i na odgovarajući način je tu dužnost izneo”, istakao je Vukašinović.

9:01

Počela liturgija

Liturgija je počela u 9 sati i služi je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih Crkava.

8:43

Ko će se sve obratiti

Sinod SPC je najavio da će zaupokojenu litugriju u 9 sati služiti mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva SPC i gostiju iz drugih pomesnih pravoslavnih Crkava, kao i da će se tokom nje obratiti episkop bački Irinej, član Sinoda.

Planirano je da se besedama od patrijarha Irineja oproste i starešina Sabornog hrama Svetog arhangela Mihaila u Beogradu protojerej-stavrofor Petar Lukić, mitropolit Hrizostom, kao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Sinod je poručio građanima da će se SPC tokom molitvenog ispraćaja patrijarha Irineja striktno pridržavati mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi, kao i da je zbog toga obezbeđen direktan televizijski prenos.

Takođe, Sinod je saopštio da, u skladu sa Ustavom SPC, preuzima dužnosti patijarha, a da će predsedavati mitropolit Hrizostom, koji je i najstariji po činu u ovom telu.

Patrijarh Irinej je 56. poglavar SPC, jer su to prvo bili arhiepiskopi, počevši od Svetog Save, a 45. je patrijarh, za kojeg je izabran 22. januara 2010, na Saboru SPC u Beogradu.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime