Foto: RTRS

Obrenović je naglasio da Alumina danas proizvodi nemetaluršku glinicu, zeolite i razne forme aluminijum-hidroksida.

On je naglasio da se nemetalurške glinice koriste u industriji keramike, vatrostalnih materijala, cementnoj industriji i dodao da zeoliti iz Alumine nalaze primjenu u deterdžentskoj industriji, zatim kao adsorbensi u hemijskoj indiustriji.

Obrenović je rekao novinarima da se razne forme aluminijum-hidroksida koriste kao punioci u industriji plastike, industriji boja i kao usporivači gorenja u kablovskoj industriji.

– Kompanija Alumina danas, kao i Fabrika glinice Birač ranije, nikada nije mogla, pa ni danas ne može da proizvodi metalni aluminijum – rekao je Obrenović i napomenuo da Alumina može proizvoditi glinicu koja se u posebnim fabrikama može prerađivati do aluminijuma.

On je istakao da kompanija Alumina nema pogone elektrolize za proizvodnju aluminijuma i nikada ih nije ni imala.

– Alumina danas prodaje male količine glinice uglednoj evropskoj fabrici koja proizvodi aluminijum i koji se uglavnom koristi za izradu raznih dijelova u automobilskoj industriji, zatim za razne metalne konstrukcije, za izradu alumininijsih folija i drugo – rekao je Obrenović.

Obrenović je izrazio žaljenje za iznesene optužbe na račun Alumine koje su plod ozbiljnog neznanja, a možda i jednog spekulantskog i politikantskog pristupa.

– Žao nam je što je jedna ovakva izjava nanijela i nanosi štetu Alumini koja je ozbiljna kompanija, ne samo u evropskim, nego i svjetskim razmjerama – naglasio je Obrenović.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović tvrdi da se jedna kompanija u Republici Srpskoj “bavi opasnim poslom” i trguje supstancama koje, kako je rekao, mogu biti prijetnja velikim svjetskim silama.

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić izjavio je da nije uredu da Šarović govori o nečemu što je bila državna tajna, odbacivši navode da se trgovalo bilo čim što nije aluminij.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je gnusna laž i izmišljotina izjava Šarovića da je zvornička Alumina pod istragom zbog povezanosti sa iranskim nuklearnim programom.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime