Osman Mehmedagić (foto: informativa.ba)

Prema predlogu personalne službe OBA, planira se penzionisanje dodatnih 38 pripadnika OBA Srpske nacionalnosti, koji ispunjavaju uslove za penziju, ili su blizu ispunjavanja zakonskih uslova, zbog čega će im biti ponuđeno preveremeno penzionisanje.

Većina navedenih Srba predviđenih za penzionisanje prethodno su bili kadrovi Državne bezbjednosti Republike Srpske, vojne strukture Vojske Republike Srpske koji su, nakon integracije sektora bezbjednosti u BiH, po automatizmu dobili stalno zaposlenje u OBA.

Navedenim penzionisanjem, Osman Mehmedagić, inače ratni telohranitelj Alije izetbegovića, dodatno će oslabiti srpski faktor unutar službe OBA, jer će najveći dio kadrova koji je učestvovao u ratu u BiH, biti zakonski “odstranjen”, iz Službe.

Predvidjeno je da Služba OBA raspiše konkurs za popunu upražnjenih mjesta a plan Mehmedagića i bošnjačke strukture unutar OBA je da na navedena mjesta budu primljeni mladi kadrovi Srpske nacionalnosti “po preporuci”. Iako će prijem biti vršen na osnovu konkursa, osnovni preduslov za odabir lica biće pripadnost porodicama koje nisu raspoložene prema Miloradu Dodiku i aktuelnoj vlasti u Republici Srpskoj.

Po ovom principu su, u međuvremenu, zaposlena četiri nova službenika (u 2. Centru OBA u Banja Luci) na radna mjesta koja su bila upražnjena prethodnim talasom penzionisanja. Porodice novoprimljenih službenika OBA imaju kriminalnu prošlost i jake veze sa Organizovanim kriminalnim grupama koje funkcionišu na prostoru Republike Srpske u saradnji sa sličnim organizacijama iz Federacije BiH. U procesu njihovog prijema učinjen je jasan i namjeran previd po pitanju poštovanja bezbjednosne provjere, a primljeni su na osnovu saznanja da imaju lični i porodični animozitet prema Miloradu Dodiku i vlastima u Republici Srpskoj.

Srbi na rukovodećim mjestima u službi OBA (kao i u SIPA) BiH su postavljeni na zahtjev Saveza za promjene (SDS I PDP) zbog čega Milorad Dodik nema povjerenje u njihov rad.

S tim u vezi, za očekivati je da će na mjesta penzionisanih pripadnika OBA Srpske nacionalnosti doći lica koja su bliska opoziciji u Republici srpskoj.

Takođe, naš izvor raspolaže saznanjima da je Osman Mehmedagić svojim najbližim saradnicima izdao posebne zadatke da se prate sve aktivnosti i kontakti koje na teritoriji BiH realizuje Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, zatim direktor BIA Bratislav Gašić i više visokih funkcionera BIA-e, policije i ministarstva odbrane kao i Vojske Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime