Šta god taj pojam, zapravo, značio – baš njega je jedan ljubitelj košarke iskoristio da, putem Tvitera, uputi žalbu NBA ligi na činjenicu da se Nikola Jokić, tokom “večeri srpske baštine” u Klivlendu – fotografisao sa mnogim našim iseljenicima koji su došli na meč između Kavalirsa i Denver Nagetsa.

​Kako su brojni Srbi tom prilikom podigli tri prsta, a u pozadini se, među standardnim trobojkama, našla i jedna sa natpisom “Republika Srpska”, korisnik Tvitera pod nadimkom Piri-Beg Reis je NBA ligi, ali i Jokićevom klubu, poručio sledeće:

“Da li to Denver Nagetsi ohrabruju srpski etno-nacionalizam? Isti onaj koji je počinio genocid svuda po Bosni, Kosovu i Hrvatskoj. NBA ligo, da li ti ovo dozvoljavaš na svojim događajima?”, pitao se on.

Podsetimo, odlukom Međunarodnog suda pravde u Hagu iz 2017, Savezna Republika Jugoslavija nije proglašena krivom po tužbi Bosne i Hercegovine za genocid, a ništa takvo nije presuđeno ni kada se radi o ratnim dejstvima na Kosovu, ali ni onima u Hrvatskoj (čija je tužba po istoj osnovi odbačena 2015. jer, kako je to rekao predsednik najvišeg suda Ujedinjenih Nacija, Petr Tomka, “Hrvatska nije uspela da dokaže da je genocid počinjen nad Hrvatima”).

Ipak, nekome je, očigledno, zasmetalo što je Jokić sa sunarodnicima pozirao za zajedničku fotografiju u Klivlendu, gde je ispred svih njih stajao natpis “Ne damo svetinje”, u znak podrške narodu koji se u Crnoj Gori ne miri sa novim, spornim Zakonom o veroispovesti. To je, dan ranije, javno uradio i Novak Đoković, poslavši poruku podrške bratskom narodu, prenosi Blic.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime