Nikićević će danas u Mrkonjić Gradu sa profesorom Nerminom Spahom iz Sarajeva ocijeniti 124 uzorka rakije, kao i tri uzorka vina, a rezultati će biti saopšteni u subotu, 23. novembra, na Festivalu domaće rakije.

On je rekao novinarima da u Mrkonjić Grad dolazi 14 godina da ocjenjuje kvalitet rakije i da Mrkonjičani, osim šljivovice, imaju dobru jabukovaču, dunjevaču i krušku.

Nikićević je pojasnio da postoji Lisabonski aranžman kojim je propisano kako neka zemlja može zaštiti svoje proizvode u međunarodnim okvirima.

“Predlažem da sljedeće godine, kada budem dolazio 15. put da ocjenjujem rakiju, razgovaram sa ljudima iz političkog vrha Republike Srpske da bismo se dogovorili kako se na najbrži način može zaštiti i brendirati ovaj proizvod”, rekao je Nikićević, jedan od najpoznatijih ocjenjivača rakije.

Prema njegovim riječima, cijena mrkonjićke šljivovice, ako bi se izvozila u staklenoj ambalaži, mogla bi da bude od 10 do 25 evra.

Festival rakije je jedna u nizu manifestacija u okviru Sedmog sajma poljoprivrednih proizvoda “Aranđelovdanski vašar u Mrkonjić Gradu” koji je počeo juče stručnim predavanjima za pčelare.

Sajam se završava u subotu, 23. novembra, kada će osim Festivala domaće rakije, biti održani Etno-festival “Jabuka” i Dani meda.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime