Milorad Dodik (foto; Siniša Pašalić/RAS Srbija)

“Spremni smo da dokažemo svakom pravnom autoritetu u svijetu da je prekršen dejtonski ustavni poredak od Ustavnog suda BiH koji odluke donosi politički”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On kaže da bošnjački zvaničnici sada, nauštrb toga, pričaju o entitetskom glasanju.

Dodik je naveo da je pet puta prošlo pet godina, ali da oni neće o tome da razgovaraju.

On je rekao da nema ustavne reforme jer Republika Srpska nema povjerenja u modeliranje međunarodne zajednice.

“Stvar se mora uraditi na postojeći Ustav, ako neko želi da živi u BiH. To da li će se i kako BiH kretati, Republika Srpska nema nikakav plan nasilja ovdje, nikakav plan nasilnog otcjepljenja, niti bilo kakve akcije koja bi dovela do destabilizacije koja ugrožava živote ljudi”, pojasnio je Dodik.

On je rekao da Srpska ima politički plan koji ne može da joj se zabrani u ovom vijeku, da promišlja o tome da je BiH nesrećno mjesto za sve u BiH i za Srbe, te da bi najbolje za Srbe bilo da budu na nekom drugom mjestu, a ne u BiH.

“To je naše promišljanje. Zašto je to toliko opasno za njih i toliko neprihvatljivo? Šta su učinili da se Republika Srpska i Srbi u BiH osjećaju dobro i komotno. Imaju li ijedan dokaz o tome? Hoće li da govorimo o stotinama dokaza kako su pokušali da unište naša prava i zašto bi mi morali ono što oni neće?”, upitao je Dodik.

On je podsjetio da je SNSD zajedno sa HDZ-om BiH predložio zakon o Ustavnom sudu BiH koji će ući u redovnu parlamentarnu proceduru.

“SDA će kao politička partija imati priliku da o tome govori, hoće li ili neće to je njihov problem, a nakon odbijanja ovoga sješćemo i vidjeti kako ćemo se kretati. Onda vjerovatno nećemo imati potrebe da tražimo bilo šta drugo u BiH”, istakao je Dodik.

Komentarišući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da će se razgovarati o Ustavnom sudu BiH, ali u okviru šire ustavne reforme, Dodik je rekao da je to njihov stav.

“Slušao sam ja to i prije 10 godina od /bivšeg visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost/ Ketrin Ešton, koja je došla u Banjaluku i rekla da će se to završiti, pa se ništa nije desilo. Oni kada hoće nešto da ne urade, onda to rašire. To je tipično za Sarajevo – nemoj ništa da se dešava”, zaključio je Dodik. 

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime