Foto: RTRS

“Ovo jeste težak period, ali vjerujem da ćemo, ako budemo disciplinovani, zajedno sa našim zdravstvenim radnicima proglasiti pobjedu. Ne smijemo dozvoliti da se neodgovornim i nedisciplinovanim ponašanjem pojedinaca poništi prednost koju smo stekli blagovremenim donošenjem mjera i njihovim pooštravanjem u prethodnom periodu”, naglasila je predsjednik Republike u obraćanju javnosti.

Zahvalivši se građanima Srpske koji zajedno sa institucijama pomažu da se prevaziđea ova kriza, Cvijanovićeva je pozvala sve da ostanu u kućama, jer u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta jeste da se u maksimalnoj mjeri sačuva javno zdravlje u Republici Srpskoj, a to znači živote građana, u prvom redu najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini.

Predsjednik Republike je ukazala da je to osnovni cilj Srpske i njenih institucija u narednim sedmicama.

“Da bismo olakšali posao našim zdravstvenim radnicima i smanjili broj fatalnih ishoda u našoj zajednici, jedini način jeste da izbjegavamo socijalne kontakte ili da ih smanjimo na najmanji mogući nivo onda kad su nužni, ali i tada uz strogo pridržavanje uputstava nadležnih organa”, naglasila je predsjednik Republike.

Ona je ukazala da su svi građani Republike Srpske, bez izuzetka, dužni da se striktno pridržavaju svih uputstava, kako situacija u narednih nekoliko dana ili sedmica ne bi izmakla kontroli, kao što se to moglo vidjeti u nekim daleko razvijenijim evropskim državama.

“Kad iz takvih razvijenih zemalja čujemo poruke da su njihovi zdravstveni sistemi pred kolapsom, onda to treba da bude alarm za sve nas. Zato nastojimo dodatno ojačati i osposobiti naš zdravstveni sektor, kako bi naše zdravstvene ustanove bile u stanju da hospitalizuju one koji su ugroženi i kojima treba pomoć, obezbjeđujući dodatne prostore i kapacitete, kako bismo zarazu odmakli od centralnog bolničkog bloka, što već radimo”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je ogroman broj građana Srpske disciplinovan i da je shvatio ozbiljnost situacije, a oni koji nisu – biće sankcionisani i zbog takvih su morale da budu uvedene pooštrene mjere.

“U ovom trenutku svako od nas pojedinačno može da doprinese da ova teška situacija ne postane tragedija time što će ostati kod kuće i poštovati uputstva nadležnih organa. Ostanite kod kuće, jer u ovom trenutku, prioritet svih prioriteta jeste da u maksimalnoj mjeri sačuvamo javno zdravlje u Republici Srpskoj, a to znači živote naših građana, u prvom redu naših najstarijih stanovnika i hroničnih bolesnika, koji su najugroženiji, kao i zdravstveni sistem u cjelini. To je naš osnovni cilj u narednim sedmicama”, poručila je predsjednik Republike u obraćanju građanima Republike Srpske.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime