Čim je svanulo 25. avgusta, dakle, sa samo nekoliko sati zakašnjenja, ministar policije saznao je za brutalno prebijanje u Jevrejskoj ulici, a još samo malo kasnije obavešten je i novosadski tužilac – takav tajming potvrdio je Nebojša Stefanović lično. Baš zbog toga pitanja: zašto je istraga startovala tek 12. septembra i gde je danas osumnjičeni za pokušaj ubistva Ivan Kontić, danas imaju još više smisla.

Ministar objašnjava da policija i tužilaštvo, kako kaže, nisu bili lenji i tvrdi da ih nije pokrenuo snimak sa društvenih mreža, ali i to se, kaže Stefanović, ispituje.

“Mi smo imali određene istražne radnje, da li su neke od njih mogle da budu urađene brže i bolje videćemo, pokazaće naša interna istraga sektora unutrašnje kontrole i ako je neko iz policije uradio nešto što nije trebalo ili nije dovoljno dobro uradio snosiće za to odgovornost”, kazao je Stefanović.

Policija je morala u roku od sat vremena da identifikuje počinioca zločina u Jevrejskoj ulici i da ga privede, jer su svi elementi krivičnog dela vidljivi na snimku. Policija zna da su granični prelazi udaljeni par sati od Novog Sada i trebalo je pregledati i snimke sa naplatnih rampi. Ukoliko je bilo sabotiranja istrage, direktor Rebić nije imao ništa sa tim. Poznajem čoveka i znam da sebi ne bi dozvolio tako nešto. Uticaj je došao iz sfere politike”, smatra advokat Božo Prelević.

Prvi čovek srpske policije tvrdi da osumnjičeni Kontić ne uživa zaštitu, da iza njega ne stoje moćni ljudi i da nema dokaza da Kontić ima veze sa SNS-om ili gradskim strukturama u Novom Sadu – siguran je Stefanović.

“Ali sam isto tako siguran da ćemo ovog, koji je osumnjičeni, gde god bio, da li je u Crnoj Gori, da li je u nekoj drugoj zemlji, da ćemo ga naći i to ako misli da će proći neko vreme pa će se ovo zaboraviti, da će biti manji pritisak javnosti, pa misli da će bolje proći, uveravam svakoga da to nije istina i da to neće biti tako, kad god bude pronađen, a ja se nadam brzo, naći će se pred pravosuđem Srbije”, izjavio je ministar Stefanović.

Pokušali smo da dobijemo informacije i od crnogorskog MUP-a, ali se ništa u vezi sa Nikšićaninom Ivanom Kontićem još uvek zvanično ne saopštava.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime