„Ako Rusija učini ono što je ranije najavila i poveća isporuke Evropi, to će imati umirujući efekat na tržište. Ne kažem da će oni to učiniti, ali ako to žele, imaju sve mogućnosti za to“, rekao je Birol.

Analiza agencije pokazala je da bi Rusija mogla da poveća izvoz za oko 15 odsto od najvećih zimskih isporuka u Evropu. Birol je pozvao državu da dokaže da je „pouzdan snabdevač“ i pomogne u ublažavanju krize u snabdevanju koja je narušila cene energenata, ugrozivši oporavak globalne ekonomije nakon zatvaranja za vreme pandemije.

On je dodao da ruski izvoz nije jedini razlog za deficit u snabdevanju. Prema njegovim rečima, brzi ekonomski oporavak nakon pandemije, dugo tehničko održavanje različitih projekata i vremenski uslovi takođe su imali određenu ulogu. Direktor Međunarodne agencije za energetiku upozorio je da bi nagli rast cena naneo štetu dugoročnoj budućnosti industrije.

„Sasvim je jasno da potrošači širom sveta kritikuju tržište gasa. On je u celom svetu bio predstavljen kao čist, pouzdan izvor energije, koji dopunjuje energetski prelaz (na čiste oblike), ali je na ovu sliku pala senka“, istakao je Birol.

Kako je naveo, države treba da kratkoročno zaštite potrošače od naglog poskupljenja, iako rekordne cene gasa imaju potencijal da ubrzaju prelazak sa fosilnih goriva na druge izvore energije.

Međunarodna agencija za energetiku, koju finansiraju zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) radi savetovanja o energetskoj politici i bezbednosti, prvo je u septembru izjavila da bi Rusija mogla da poveća isporuke Evropi, ali nije precizirala koliko.

Komentari direktora Agencije usledili su u svetlu široko rasprostranjenog nezadovoljstva zapadnih zemalja koje optužuju Rusiju da je energiju pretvorila „u oružje“ i da „zastrašuje“ Evropu.

Cena fjučersa na evropskom tržištu gasa prema holandskom TTF indeksu, najlikvidnijem evropskom čvorištu, u sredu je dostigla rekordnu vrednost od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, a u četvrtak je počela da pada, došavši čak i ispod 1.000 dolara. Nakon toga, cena gasa je malo porasla i u 17 časova po srednjoevropskom vremenu kotirala na nivou od 1.161 dolar.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime