Emanuel Makron (Foto: Yann Coatsaliou/Pool/AFP)

Prema njegovim riječima, Makron mora da se suoči sa brojnim preprekama kako bi dostigao osjetljivu nezavisnost od Vašingtona.

On je naglasio da je NATO pravna i politička realnost, da postoje brojne američke baze u NJemačkoj, Britaniji i Italiji, te da je samo to pokazatelj nedostatka evropske nezavisnosti, što se ne može lako promijeniti.

“Makron je veoma zbunjen, poput mnogih evropskih lidera i želi stvari koje su nekompatibilne. On koristi veoma interesantne riječi, ali ne shvatam kako misli da ih sprovede u djelo”, naglasio je Laflend za “Raša tudej”.

Francuski lider juče je u intervjuu za britanski “Ekonomist” naveo da je NATO trenutno u stanju moždane smrti jer se članice ne mogu u potpunosti osloniti na Ameriku da će slijediti kolektivne interese, te da Evropa mora da vrati svoj vojni suverenitet kako bi to ispravila.

Makron je kritikovao i odluku američkog predsjednika Donalda Trampa da povuče vojsku sa sjevera Sirije, čime je prošlog mjeseca omogućena ofanziva Turske protiv nekadašnjih saveznika Vašingtona Jedinica narodne odbane.

Tramp je to učinio bez konsultacija sa ostalim članicama NATO.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime