French President Emmanuel Macron speaks during a special address to the nation, his first public comments after four weeks of nationwide 'yellow vest' (gilet jaune) protests, on December 10, 2018, at the Elysee Palace, in Paris. (Photo by LUDOVIC MARIN / POOL / AFP)

– Јasno je da mora da ide. To je kriza moći, autoritarna sila koja ne može da prihvati logiku demokratije i koja se silom drži – rekao je Makron za francuski nedeljnik “Žurnal du dimanš” uoči puta u Litvaniju i Letoniju.

Desetine hiljada ljudi izlazi na ulice od reizbora Lukašenka 9. avgusta na kojima je lider opozicije Svjetlana Tihanovska rekla da je pobijedila, uprkos Lukašenkovom insistiranju da je on odnio pobjedu, podsjeća AFP.

Makron je rekao da je “impresioniran hrabrošću demonstranata”.

– Oni su svjesni rizika koji preuzimaju demonstrirajući svakog vikenda, a opet, nastavljaju borbu za oživljavanje demokratije u ovoj zemlji koja joj je tako dugo uskraćena. Naše poštovanje izazivaju naročito žene koje marširaju svake subote – rekao je Makron.

Prema podacima jedne nevladine organizacije, više od 90 ljudi, većinom žena, uhapšeno je juče na opozicionim skupovima.

Najnoviju negativnu pažnju izazvala je iznenadna inauguracija Lukašenka u srijedu 23. septembra za šesti mandat.

EU je rekla da ova inauguraciji nema “demokratski legitimitet” i odbila je da ga prizna za predsjednika.

Blok je rekao da preispituje odnose sa Bjelorusijom, o čemu će se raspravljati na samitu EU krajem naredne sedmice u Briselu.

Ministri EU su prošlog mjeseca odlučili da uvedu sankcije režimu – ali Kipar blokira odobrenje dok se grupa ne složi sa sličnim mjerama protiv Turske zbog istraživanja gasa u istočnom Mediteranu.

U međuvremenu, baltičke države EU Litvanija, Letonija i Estonija proširile su sankcije protiv Belorusije.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime