Foto: Sputnik / Nina Zotina

„Temeljno je razmotrena eskalacija napetosti oko Nagorno-Karabaha. Ministri su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog aktuelne oružane konfrontacije i založili za momentalni prekid borbenih dejstava. Istaknuta je nedopustivost uvlačenja u sukob militanata ilegalnih oružanih formacija iz drugih regiona, kao i zahtev za maksimalno izbalansiranim koracima u pogledu pružanja političko-diplomatske pomoći Bakuu i Jerevanu“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Istovremeno, potvrđena je spremnost za tesnu koordinaciju akcija Rusije i Turske radi stabilizacije situacije, kako bi se rešavanje nagorno-karabaškog konflikta što pre vratilo u mirni pregovarački kolosek.

„S ruske strane skrenuta je pažnja na napore koje preduzimaju kopredsedavajući Minske grupe OEBS-a, uključujući zajedničku izjavu predsednika Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske, datu 1. oktobra 2020. godine“, istakao je MIP Rusije.

Ranije su predsednici Rusije, SAD i Francuske usvojili izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Vladimir Putin, Emanuel Makron i Donald Tramp pozvali su na hitno okončanje borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Predsednici su pozvali Azerbejdžan i Jermeniju da bez preduslova obnove pregovore o Nagorno-Karabahu. 

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime