Foto: RTRS

Ovom odlukom mandat je prestao članovima Suadu Arnautoviću, Ahmetu Šantiću, Branku Petriću i Novaku Božičkoviću, a izabrani su novi članovi Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Јovan Kalaba i Vanja Bjelica Prutina.

Poslanik DF-a Zlatan Begić predložio je za člana CIK-a i jednog kandidata iz reda hrvatskog naroda, ali taj prijeldog nije usvojen.

Izabrani članovi stupaju na funkciju danom izbora.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je, u drugom krugu glasanja, izvještaje za koje Kolegijum ovog doma nije postigao saglasnost za 16 tačaka dnevnog reda sjednice ovog doma, održane 26. februara, kada nije postojala entitetska većina glasova iz Republike Srpske.

U glasanju nisu učestvovali poslanici SNSD-a, Srpskog bloka i HDZ-a, koji su prethodno napustili sjednicu.

Glasanje (Foto: RTRS)
Glasanje (Foto: RTRS)

Poslanička inicijativa Aide Baručije /Nezavisni blok/ kojom se Savjet ministara obavezuje da uradi analizu bezbjednosti i tehničke opremljenosti na željezničkim stanicama u BiH, upućena je na dodatno usaglašavanje.

Na usaglašavanje ide i inicijativa poslanika Edite Đapo /SBB/ da Ministarstvo civilnih poslova u Savjetu ministara održi hitan sastanak sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, te entitetskim MUP-ovima i ministarstvima pravde kako bi se status djece povratnika iz Sirije što prije riješio, odnosno kako bi se mogla upisati u matične knjige i dobiti državljanstvo BiH, te na osnovu toga ostvariti svoja osnovna ljudska prava.

Istu sudbinu doživjela je i inicijativa samostalnog poslanika Damira Arnauta, kojom se Kolegijumu Predstavničkog doma nalaže da, u saradnji s Kolegijomom Doma naroda, u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative, sprovede neophodnu proceduru s ciljem uređivanja pitanja sprovođenja prekršajnih odredaba propisanih članom 66 Zakona o parlamentarnom nadzoru.

Data je saglasnost za ratifikaciju Protokola o saradnji u traženju nestalih lica između Savjeta ministara i Vlade Crne Gore, potpisan 11. oktobra 2019. u Sarajevu, Multilateralne konvencije o sprovođenju mjera za sprečavanje erozije poreske osnovice i premještanja dobiti koje se odnose na poreske ugovore /MLI/, kao i Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na realizaciji Projekta auto-puta/brze ceste Sarajevo-Beograd- Sarajevo, potpisan 13. decembra 2019. u Beogradu.

Saglasnost je data i za ratifikaciju Sporazuma o zajmu i projektu između KFV i BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora i Federacije BiH, koju predstavlja federalno Ministarstvo finansija, te Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne iz Mostara od 15.000.000 evra – Rehabilitacija i modernizacija pumpno-akumulacione hidroelektrane Čapljina.

Zaključujući današnju sjednicu, predsjedavajući Predstavničkog doma Denisa Zvizdića rekao je da će termin održavanja naredne zavisiti od situacie u vezi sa virusom korona.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime