Foto: SRNA

Procedura po internom oglasu, objavljenom na veb stranici ADS-a 21. februara 2019. godine, bila je predmet anonimne krivične prijave, u kojoj se tvrdilo da Dragan Ćućilo, Tatjana Soldat, Maja Pantić i Aleksandra Ćećez, koje su favorizovali Mektić i njegov kabinet, treba da zasjednu na oglašene pozicije.
Na osnovu navedene krivične prijave, SIPA i Tužilaštvo BiH izvršili su, putem Upravne inspekcije, nadzor u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Istovremeno, nakon održanog prvog intervjua u proceduri, nekoliko kandidata uputilo je žalbe zbog pristrasnosti i nekompetentnosti članova komisije za provođenje konkursne procedure. U žalbama je navedeno da je Dragan Ćućilo, koji je konkurisao na jednu od pozicija u IT sektoru Ministarstva bezbjednosti BiH, u kumovskoj vezi sa šefom kabineta ministra Mektića Igorom Golijaninom. Iz tog razloga, komisija pod kontrolom Mektića i Golijanina nezakonito je odbila prijavu jednog od kandidata, kako bi Ćućilo lakše dobio posao na poziciji za koju se prijavio.
Na osnovu nalaza nadležnih institucija, Odbor državne službe za žalbe naložio je Ministarstvu da promijeni članove komisije, te da ponovi proceduru provođenja konkursa.
Shvativši da su u velikim problemima, u Mektićevom kabinetu skovali su plan da ponovljenu konkursnu proceduru i intervju provedu u avgustu ove godine, u vrijeme godišnjih odmora. O detaljima tog plana bili su upoznati favoriti Mektića i Golijanina, koji su, za razliku od ostalih kandidata, svoje godišnje odmore planirali i iskoristili prije mjeseca avgusta. Kada su shvatili da ih ministar i njegov šef kabineta ponovo pokušavaju prevariti i izigrati, ostali kandidati uputili su zvaničan dopis novoimenovanim članovima konkursne komisije, sa zahtjevom da se konkursna procedura i intervju odlože sa septembar. Komisija uvažava ovaj zahtjev i intervju sa kandidatima pomijera za 3. septembar ove godine, što Mektić i Golijanin, a posebno njihovi favoriti na konkursu, nikako nisu očekivali.
I rezultati intervjua bili su neočekivani za Mektića i Golijanina, budući da su, kako saznajemo u Ministarstvu bezbjednosti, novoimenovani članovi konkursne komisije nepristrasno obavili posao i eliminisali ministrove favorite jer su tokom intervjua pokazali značajno manje znanja od svojih protivkandidata, koji rade mnogo dužue na poslovima za koje je raspisan interni oglas.
Epilog ove ujdurme „poštenog“ Mektića i njegovog šefa kabineta Golijanina bio je takođe nezakonit. Nakon što je vidio listu kandidata, na kojoj nije bilo imena njegovih favorita, ministar Mektić zloupotrijebio je svoju poziciju i istog dana kada je intervju s kandidatima obavljen (3. septembra) poslao dopis ADS-u u kome je zatražio da se interni oglas poništi. Svoj zahtjev Mektić je obrazložio „značajnim organizacionim promjenama u Ministarstvu“ i „ograničenim finansijskim sredstvima za plate zaposlenih“, zbog čega je, kako Mektić navodi, nemoguće popuniti sve upražnjene pozicije.

Višestruko oštećeni službenici, nemaju, međutim, namjeru da odustanu! Prema našim izvorima iz Ministarstva bezbjednosti BiH, oštećeni službenici pokrenuće još jednu u nizu krivičnih prijava, ovoga puta zbog evidentne zloupotrebe Zakona o državnoj službi, kao i zloupotrebe službenog položaja ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime