Samo nekoliko sati ranije, advokati dvojice optuženih Mahmut Haljimi i Faruk Korenica rekli su za KoSSev da im optužnica još nije dostavljena.

Specijalno kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba u slučaju ubistva Olivera Ivanovića prošle nedelje.

KoSSev je izvorno preneo prevod dela teksta Gazete Express.

Prema objavljenoj optužnici, prvoosumnjičeni Nedeljko Spasojević, bivši pripadnik Kosovske policije, svojim postupcima olakšao je i obezbedio put osumnjičenima (izvršiocima) nakon počinjenog ubistva.

Takođe, kritičnog dana, okrivljeni Nedeljko Spasojević, zajedno sa druga dva policajca koji su se prvi našli na licu mesta – Žarko Jovanović i Dragiša Marković, nije obavio svoju dužnost tokom kritičnog dana; dozvolili su neovlašćenim osobama da oštete moguće dokaze koji su se našli na licu mesta onog dana kada je Oliver Ivanović ubijen, preneo je Kossev.

Nedeljko Spasojević je, prema optužnici, blisko sarađivao sa nepoznatim osumnjičenima kako bi počinili ubistvo Ivanovića, stvaranjem uslova i uklanjanjem prepreka za omogućavanje tog dela.

Ovaj policijski istražitelj je sa umišljajem i svesno obezbedio teren nepoznatim osobama (do sada za Tužilaštvo), da se kreću automobilom „Opel astra“ plave boje sa zatamnjenim staklima bez registarskih tablica, koje je bilo parkirano na periferiji grada, a iz kojeg je narednog dana Oliver Ivanović ustreljen.

Tim radnjama bivši pripadnik Kosovske policije Nedeljko Spasojević je, kako se navodi delo „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“ iz člana 179. KZK u vezi sa članom 33 stav 2 KZKK.

Nekoliko nedelja za redom, Srbin Marko Rošić, rođen u Mitrovici, sa kriminalnom prošlošću, već je pratio pokojnog Olivera Ivanovića.

U njegovom džipu pronađen je komad papira sa registarskim tablicama automobila koji je takođe pratio brata žrtve (Ivanović), a vozilo, čije su registarske tablice nevdene, bilo je parkirano u restoranu „Grej“ u vlasništvu Milana Radoičića.

Rade Basara je, u svojstvu policajca, sarađivao sa zločinačkom grupom koju je organizovao Milan Radoičić, od koje je dobio naređenja da prikrije i eliminiše sve dokaze i da se zločin nikada ne rasvetli.

Udeo u ovoj čitavoj teškoj priči imala je i administrativna asistentkinja žrtve Olivera Ivanovića, Silvana Arsović.

Osumnjičena je pomogla u izvršenju krivičnog dela „teško ubistvo“, stvarajući uslove i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog dela.

Optužena je imala saznanja da su sigurnosne kamere u SDP prostorijama bile nasilno zaustavljene, isključene iz struje, čime je olakšala osumnjičenima da ih nadzorne kamere ne snime kada je počinjeno ubistvo Olivera Ivanovića.

Isto 16. januara 2018, u 08:16 sati, odmah nakon Oliverovog ubistva, aktivirala je sigurnosne kamere u kancelarijama stranke SDP, gde radi kao administrator u tim kancelarijama i kao jedina osoba u pomenutom objektu u vreme kada je ubistvo počinjeno.

Ovim radnjama okrivljeni je, kako se navodi, počinio krivično delo „pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva“ iz člana 179 u vezi sa članom 33 stav 2 KZK. Dragiša Marković je takođe pružao tajne podatke iz istražnog rada kosovske policije. Potonji je u januaru 2018. godine bez odobrenja dao tajne službene informacije sa mesta zločina i time počinio krivično delo. Isto je postupio i Žarko Jovanović.

Dana 16.01.2018. oko 08:10 časova u ulici Sutjeska u Severnoj Mitrovici, iz jednog vozila u pokretu marke „opel astra“, bez registarskih tablica, sa zatamnjenim staklima, vatrenim oružjem kalibra 9 milimetara, šest puta je pucano Olivera Ivanović.

Express će, kako prenosi Koossev, sutra ekskluzivno čitaocima obznaniti izjave zaštićenih svedoka koji govore o načinu kako oni veruju da je Oliver Ivanović ubijen.

Nakon intenzivnog rada Specijalnog tužilaštva Kosova, 2. decembra ove godine podignute su optužnice protiv šest osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo lidera Građanska inicijative Sloboda demokratija pravda Olivera Ivanovića.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime