Foto: RTRS

– Pokrenućemo različite projekte, a prioritet su energetika, saobraćajna infrastruktura i zdravstveni sektor. Poseban prioritet je izgradnja auto-puta i gasovoda od Bijeljine prema Banjaluci – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon sjednice proširenog Izvršnog komiteta SNSD-a.

On je istakao da je cilj da u idućoj godini počnu ulaganja sa Vladom Srbije u izgradnju elektrana na Drini, te izgradnju sistema elektrana “Buk Bijela” čija je vrijednost 108 miliona evra.

Prema njegovim riječima, auto-put od Banjaluke prema Bijeljini treba da bude završen za pet godina.

– Za to treba obezbijediti novac i Vlada vodi pregovore. Gasovod na istoj trasi koštaće oko 360 miliona KM – kaže Dodik.

U idućoj godini, dodao je on, u planu je da započnu pripreme za dvogodišnji ciklus ulaganja u modernizaciju magistralnih i regionalnih puteva u vrijednosti oko 200 miliona evra.

– Već vodimo pregovore sa domaćim i međunarodnim bankama i uvjereni smo da ćemo obezbijediti potrebna sredstva – rekao je Dodik.

Govoreći o ulaganjima u zdravstveni sektor, Dodik je istakao da je danas počela izgradnja bolnice u Doboju čija je vrijednost 108 miliona evra.

– Radimo i na modernizaciji i dogradnji bolnice u Zvorniku u vrijendosti od oko 26 miliona. Nastavljamo i sa dogradnjom i modernizacijom Univerzitetskog kliničkog centra centra Republike Srpske. Јedan od najvažnijih projekata je kardiohirurgija koja treba da počne sa radom u martu ili aprilu naredne godine. Biće modernizovana i ginekologija i druga odjeljenja koja nisu bila obuhvaćena prvom fazom. Ulaganja će biti završena izgradnjom zgrade Medicinskog fakulteta i Medicinske škole tako da će to biti integrisan prostor – naglasio je Dodik.

On je najavio da naredne godine počinje ciklus ulaganja u banje u Srpskoj da bi bile modernizovane i podignuti kapaciteti za boravak i liječenje u šta će biti uloženo oko 100 miliona KM.

Dodik je istakao da su danas deblokrana tri miliona KM za izgradnju graničnog prelaza na mostu “Bratoljub” kod Bratunca.

– Dvije godine se čeka da budu odobrena sredstva u Savjetu ministara da bi počela izgradnja graničnog prelaza. Srbija je vlastitim sredstvima izgradila most, a BiH je trebala da izgradi granični prelaz, ali je sve stajalo zbog inertnosti prethodne strukture u Savjetu ministara. Danas smo riješili taj problem i već od ponedjeljka krećemo u proceduru koja je potrebna za izgradnju graničnog prelaza kako bi to bilo stavljeno u funkciju – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, opredjeljenje SNSD-a jeste da bude nastavljeno sa sprovođenjem pronatalitetne politike usvajanjem niza operativnih mjera, te reformom obrazovanja.

– U idućoj godini imaćemo završen koncept reforme obrazovanja i on će biti kompatibilan sa sistemom obrazovanja u Srbiji. To podrazumijeva da će svi predmeti nacionalnog karaktera biti identičnog sadržaja kao u Srbiji. Na tome rade naši timovi i vjerujemo da će to biti pripremljeno do početka iduće školske godine – kaže Dodik i dodaje: To je naše pravo i sasvim je normalno da kroz sistem specijalnih paralelnih veza možemo to da razvijamo. Prenos nadležnosti na nivo BiH se neće desiti tako da ostajemo posvećeni izradi obrazovnog sistema u interesu Srpske”.

Prema njegovim riječima, Izvršni komitet SNSD-a zaključio je da što prije treba biti omogućen nesmetan rad Narodne skupštine Republike Srpske da se ne bi ponavljali problemi sa posljednje posebne sjednice.

– Vjerujemo da postoji koordinisana akcija u Republici Srpskoj, Srbiji i Crnoj Gori kojom određene strukture pokušavaju da destabilizuju ove prostore. Ti centri smatraju da u Crnoj Gori ne valja opozicija, a ovdje i u Srbiji vlast. Odgovorićemo snažno u nastajanju da obezbijedimo normalne uslove za nesmetan rad i funkcionisanje institucija kao što je sinoć zahtijevano i sa skupa udruženja veterana – naglasio je Dodik.

On je dodao da je Izvršni komitet ocijenio da je Srpska pokazala visok stepen stabilnosti time što su u neposrednoj blizini održana dva skupa i da nije bilo nikakvih incidenata.

– Malo zemalja u regionu bi to moglo da uradi i da iskontrolišu situaciju. Pokazali smo sposobnost institucija i policije. Zahvaljaujem i drugoj strani koja se nije kretala što bi predstavljalo problem i što su uspjeli da iskontrolišu situaciju. Svako ima pravo da iznosi svoje političke stavove, ali moraćemo poraditi na normalizovanju funkcionisanja Narodne skupštine – kaže Dodik.

On je istakao da je završeno formiranje vlasti na nivou BiH uz potrebu da neka mjesta budu popunjena, što će biti završeno u januaru naredne godine.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime