Foto: RTRS

U obraćanju na obilježavanju 76 godina od operacije “Halijard, najveće akcije spasavanja oborenih američkih i savezničkih vazduhoplovaca, Dodik je rekao da je isti takav improvizovani aerodrom u Drugom svjetskom ratu bio i na Ozrenu kod Doboja gdje su Srbi spasavali savezničke pilote, te dodao da će u narednom periodu i tu biti organizovano obilježavanje.Foto: RTRSFoto: RTRS

Dodik je naglasio da je na čudan način ovaj vazdušni most spojio Pranjane i mjesto na Ozrenu i spasio mnogo ljudi.

On je istakao značaj te akcije koja je ukazivala da je Јugoslovenska vojska u otadžbini bila dio savezničkih snaga i da je to značilo uspostaviti nova prijateljstva, što srpski narod nosi u sebi.

Srbija je bila okupirana od Nijemaca, a Srbi su bili opredijeljeni da izgrade aerdorom da pomognu saveznicima, rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da mu je posebna čast što je danas u Prnjanima da obilježi ovaj događaj, koji tokom svih proteklih godina nisu uspjeli da satru.Foto: instagram.com/buducnostsrbijeavFoto: instagram.com/buducnostsrbijeav

– Otadžbinska vojska je bila dio savezničkih snaga, ponosan sam na ove ljude i na moje ljude sa Ozrena što su uradili – rekao je Dodik i dodao da su Srbi u Drugom svjetskom ratu bili na istoj strani sa saveznicima.

Spasavanje je organizovano od avgusta 1944. godine, sa pista napravljenih u ruralnim dijelovima okupirane Srbije i trajalo je do decembra iste godine.

Više od 500 vazduhoplovaca evakuisano je iz Pranjana zahvaljujući nesebičnoj podršci srpskog naroda, koji se o njima brinuo i omogućio da budu evakuisani i vraćeni u otadžbinu.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime