Foto: World Economic Forum

Erdogan je na ceremoniji u Edirnu rekao da Turska neće prekinuti istraživanje i bušenje na obali Kipra i kiparske Isključivo ekonomske zone. Prema njegovim rečima, na Sredozemnom  moru se povređuju prava kiparskih Turaka na posedovanje energenata u šelfu Kipra, Ankara „deluje u okviru međunarodnog prava i sada nikakvi povici neće naterati“ Tursku da odatle povuče brodove koji se tamo bave ispitivanjem.

Ikonomu je saopštio da je sa delegacijom napustio ceremoniju minut nakon provokativne izjave. On je objasnio da je smatrao da će takve Erdoganove izjave biti moguće i da je bio spreman za njih.

„Otišao sam kao predstavnik Vlade Grčke na vrlo konkretnu temu: gasovod TANAP će biti povezan sa Transjadranskim gasovodom (TAP). Zbog toga smo imali razloga da prisustvujemo otvaranju. Od trenutka kada je gospodin Erdogan počeo da govori o problemima koji nisu povezani sa otvaranjem gasovoda i na provokativan način o Grčkoj, smatrao sam očiglednim da treba da odem“, istakao je Ikonomu.

Prema njegovim rečima, Turci su ga pitali u čemu je problem i on je objasnio da nakon Erdoganove izjave ne može da ostane, pa zato i odlazi.

Kasnije je Ministarstvo spoljnih poslova Grčke osudilo Erdoganovu izjavu, nazvavši ga „glavnim prekršiteljem međunarodnog prava u regionu“. Atina je optužila Tursku da podriva stabilnost i ne poštuje interese svih naroda u regionu, kao i da pokazuje potpuni prezir prema principima dobrosusedstva.  

„Za žaljenje je što predsednik Turske odlučio da projekt miroljubive saradnje pretvori u demonstraciju vojne retorike i prezir prema međunarodnoj legitimnosti“, istaklo je Ministarstvo i napomenulo da je Ikonomuovo napuštanje cerenominije bilo prirodna posledica.

Atina je, takođe, izrazila nadu da će turske vlasti shvatiti da je poštovanje međunarodnog prava njihova dužnost.

užni gasni koridor dug 3.500 kilometara će omogućiti isporuku gasa u Evropu sa šelfa Kaspijskog mora. Sastavni delovi koridora su Južnokavkaski gasovod, TANAP i TAP. Projekat TANAP predviđa transport gasa sa azerbejdžanskog nalazišta „Šah Deniz“ preko Gruzije u Tursku, a nakon izgradnje TAP-a 2020. godine – u zemlje Južne Evrope.

Kipar je defakto podeljen između grčke i turske zajednice od 1974. godine. Na severu ostrva 1983. godine proglašena je Turska Republika Severni Kipar, koju nije priznala međunarodna zajednica. Pregovori grčke i turske zajednice o ponovnom ujedinjenju Kipra vode se uz posredovanje Ujedinjenih nacija. Nakon neuspeha još jedne runde pregovora 2017. godine strane vode konsultacije o njihovoj obnovi.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime