Na čelu kolone su veliki transparenti „Ne damo vam našu budućnost“ i „Porez da – pljačka ne“

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je okupljenima da se premijerka Ana Brnabić nešto ranije danas pojavila kada je izašla iz Skupštine i rekla im da je Vlada spremna na pregovore.

„Javili su se kao i prvi put kada smo protestovali, očito da ulica ima efekta“, rekao je Pogačar.

On je naveo i da su protesti poslednje sredstvo kojim se bore i dodao da će to činiti uvek kada je to potrebno.

Takođe, Pogačar je rekao da su frilenseri spremni za pregovore sa Vladom.

Kako je ranije najavljeno, oni će ispred zgrade Vlade pročitati svoje zahteve, među kojima je i onaj da se povuče Vladin predlog o načinu oporezivanja frilensera.

Predstavnici Udruženja radnika na internetu (frilenseri) kampuju i jutros su bili ispred Doma Narodne skupštine u Beogradu, gde su postavili šatore, ali su u međuvremenu oslobodili kolovoznu traku za saobraćaj.

Oni su sinoć u 18.00 sati, započeli kampovanje u dva velika šatora i desetine malih.

Jedan učesnik rekao je za agenciju Beta da se sinoć tu okupila još jedna grupa ljudi koja je, kako je kazao, spaljivala zaštitne maske za lice a nakon toga pozvala Komunalnu miliciju.

Posle dolaska milicajaca, frilenseri su male kamperske šatore sa kolovoza morali da pomere na plato ispred Skupštine.

Udruženje je organizovalo kampovanje i najavilo protest za danas zbog nezadovoljstva predloženim modelom oporezivanja prihoda koji je iznela Vlada Srbije. najvaili su da će protestne aktivnosti trajati do 10. aprila.

Predsednik tog udruženja Miran Pogačar izjavio je sinoć da su se okupili da iskažu spremnost da se bore i po hladnom vremenu i da će tu ostati tri dana.

„Ne slažemo se sa predlogom Vlade Srbije kako za prošlost tako i za budućnost. Vlada je u jednom slučaju izašla korak napred kada je reč o primanjima od nekih 460 evra, ali smatram da je ovo problem ne samo za one koji toliko primaju, nego i za sve frilensere“, rekao je Pogačar za Betu.

On je poručio da će, ako bude bilo potrebe, reagovati kada taj predlog Vlade uđe u skupštinsku proceduru i da neće pokleknuti.

„Tražićemo, ako bude mogućnosti, da se obratimo u Skupštini kada bude usvajanje predloga da bismo izrazili naš stav i obrazložili zbog čega je predlog protivzakonit i nepravedan“, naveo je.

Pogačar je naglasio da je potrebno naći jednostavno rešenje koje je primenjivo za sve.

Premijerka Ana Brnabić spremna za razgovor sa frilenserima

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je danas da se premijerka Ana Brnabić srela kratko sa njima ispred Skupštine Srbije gde je u toku protest tog udruženja zbog predloženog načina oporezivanja i rekla da je spremna za razgovor.

Kako je Pogačar rekao Brnabić je izašla iz zgrade Skupštine i pitala ih kako su i rekla da je spremna za razgovor.

„To pokazuje da Vlada Srbije zna da je njihov predlog problematičan“, rekao je Pogačar.

Dodao je da su frilenseri spremni za nove proteste ako se predlog o oporezivanju njihovih prihoda ne povuče.

Krajem prošle godine poreski službenici su u kontroli utvrđivali prihode frilensera od 2015. do 2020. godine i na osnovu toga uputili rešenja sa, kako kažu frilenseri, astronomskim iznosima.

To udruženje je tokom januara ove godine protestovalo više puta, a prekinuli su proteste kada su započeli pregovore sa Vladom Srbije, koji su neuspešno okončani.

Vlada Srbije je nakon toga sačinila ponudu da im se na dug od pet godina otpiše kamata, uvede neoporezivi mesečni iznos od 32.000 dinara i normirani troškovi sa 20 odsto povećaju na 43 odsto, a da se ostatak duga otplaćuje u mesečnim ratama deset godina. .

Udruženje radnika na internetu je odbilo ponudu sa obrazloženjem da bi ih takva potraživanja, zajedno sa tekućim porezom kada se donese zakon o njihovom oporezivanju, odveo u dužničko ropstvo.

Oni traže da se prvo donese zakon i da poreske obaveze tek od tada teku, a ne da se od njih traži da ih plate retroaktivno.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime