SANU (Foto: Vikipedija/Srđan Vesić)

Popović je napomenuo da je najvažanija tema kojom će se Odbor baviti Kosovo i Metohija, ali i temama poput položaja srpskog naroda u susjednim zemljama, zaštita kulturno-umjetničke baštine i utvrđivanje njenog srpskog identiteta, kao i istorijski, ustavno-pravni, ekonomski i religijski aspekti.

– Geostrateško opredeljenje, pitanje jezika i demografsko pitanje, korpus ljudskih prava, bezbednost, međunarodni odnosi… i sve one druge aktuelne oblasti su ono čime će se Odbor baviti – rekao je Popović.

Popović je rekao da je prvi sastanak tog odbora održan 21. juna i da je na čelu odbora predsjednik SANU, akademik Vladimir Kostić.

– Odbor je u suštini tek formiran i na prvom sastanku je bilo reči o načinu rada i da li će pitanja kojima će se baviti ići preko jedne konferencije, nekoliko tematskih diskusija ili nekih drugih oblika rada – rekao je Popović.

On je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio programe SANU u Beogradu, Nišu i Novom Sadu do kraja godine, rekao i da će naučni skup o Kosovu i Metohiji biti organizovan u decembru, u sklopu rada tog odbora.

Popović je rekao da će do kraja 2019. godine u SANU biti realizovan novi ciklus predavanja pod nazivom “Energija kao jedan od najvećih izazova čovečanstva u 21. veku”.

Prema njegovim riječima, SANU je s ciljem skretanja pažnje javnosti na ozbiljnost tog problema na globalnom i domaćem planu, pokrenula ciklus predavanja o energiji.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime