– Srbi su ohristovljavali svoju dušu i bili čestiti ljudi, radovali se sa onima koji se raduju i tugovali sa onima koji tuguju, čuvali svoje svetinje koje nas sve čuvaju, koje su gradili naši sveti preci i tu ćemo se Bogu moliti i u budućnosti kako je to bilo vijekovima unazad – rekao je vladika.

Episkop Fotije služio je danas Svetu arhijerejsku litirgiju u Manstiru Tavna kod Bijeljine koji obilježava krsnu slavu Silazak svetog Duha na apostole – Svete Trojice.

– Naše svetinje nas okupljaju i čuvaju, vidimo to u Crnoj Gori gdje vjernici poručuju “ne damo svetinje”, kako i mi poručujemo, da i danas svi Srbi treba da budu jedinstveni, u okviru Duha svetoga i sa svim svojim svetinjama širom eparhija Republike Srpske – naveo je vladika Fotije.

Slavi u manastiru Tavna prisustvovali su umirovljeni episkopi Georgije i Konstantin, koji su rođena braća, a porijeklom su iz Gornjeg Crnjelova kod Bijeljine.

Umirovljeni episkop kanadski Georgije rekao je da je veliko zadovoljstvo da sa vjernicima učestvuje u duhovnoj blagodati u kojoj je Duh sveti život dao, od nemoćnih učinio moćne, ohrabrio ih i osnažio.

– Držite se istine Božije, čuvajte svoje svetosavlje, sveto pravoslavlje, obraz otački, naše svetinje i sve svoje pretke koji su znali i stati i opstati – poručio je episkop Georgije.

Manastirskoj slavi su, pored velikog broja vjernika, prisustvovali i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.

Perić je sestrinstvu manastira Tavna čestitao krsnu slavu, ističući da je ovaj manastir vijekovno utvrđenje srpske duhovnosti.

– Srpska pravoslavna crkva je vijekovima najveća podrška srpskom narodu, naša utjeha, ona okuplja Srbe i čuva ih od raznih izazova kroz istoriju – rekao je Perić, koji je zamjenik predsjednika Eparhijskog upravnog odbora Eparhije zvorničko-tuzlanske.

Manastir Tavna posvećen je Presvetoj Trojici, pominje se u Tronoškom i Pećkom ljetopisu i turskim popisima od 1548. do 1586. godine, kao zadužbina kralja Dragutina Nemanjića i njegovih sinova.

Danas je u sestrinstvu manastira devet monahinja, starješina je igumanija Marta, dok je duhovnik manastira Tavna arhimandrit Lazar Kršić.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime