Foto: SRNA

– Molimo se Bogu za sve ljude koji stradaju na svetu, pravoslave i nepravoslavne, da ih prosvetli i povede na put poznanja, istine i pravde – poručio je vladika Fotije u besjedi u Sabornom hramu u Bijeljini gdje je održano molitveno sjećanje i pomen sveštenicima Eparhije zvorničko-tuzlanske koji su postradali u vrijeme Drugog svjetskog rata.

– Tu filosofiju smo imali i imamo je do dana današnjeg i zato smo narod mučenički, stradalni, narod koji je zaista raspet na krstu, ali narod koji veruje u sveopšte vaskrsenje, pa i naše – naveo je vladika Fotije.

Episkop zvorničko-tuzlanski je najavio proces kanonizacije sveštenomučenika ove eparhije, od kojih je većina stradala uoči Petrovdana, a prikupljena žitija i martirologije svjedoče da su postradali na prostorima bivše Јugoslavije i u nacističkim logorima Mathauzen i Dahau.

– Svugdje smo dali doprinos u mučeništvu i to je naš ponos, čime se s pravom dičimo, jer možemo da kažemo da idemo putem golgote koji nas vodi u vaskrsenje i život vječni. Tu filosofiju i vjeru čuvamo i danas na našem raspetom Kosovu i Metohiji, u Crnoj Gori, jer želimo da budemo sa svojim svetima – rekao je vladika Fotije.

Vladika je naveo da su u vrijeme Drugog svjetskog rata, kada su nacizam i ustaštvo preplovili Evropu, zavili je u crno i načinili bezbrojne zločine, Srbija i srpski narod bili na strani oslobodioca, saveznika koji su se borili protiv zla nacizma.

– I mi danas nismo savršeni, ali vjerujemo u savršenoga Gospoda Isusa Hrista i od njega zadobijamo njegovo savršenstvo, njime se ispunjavamo i obožujemo – istakao je episkop Fotije i poručio da se treba podsjećati svih mučenika, svih vremena, koji su postadali za krst časni i vjeru pravoslavnu.

Osvrćući se i na teško vrijeme epidemije virusa korona, vladika je rekao da Crkva shvata ozbiljnost te prijetnje i uvažava medicinske sručnjake, ali da vjeruje u pomoć Boga i molitve na bogosluženju.

– Da nas Bog iscjeljuje i okrepljuje, da ostane narod zdrav i blagosloven, borac za svoje svetosavlje i pravoslavlje i u ovo naše vreme koje će možda izroditi mnogo mučenika i stradalnika, putem naših otaca idemo i sa tog puta nećemo da skrenemo – zaključio je episkop Fotije.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime