Foto: Novosti.rs

– Hvala vam što ste me primili, napokon sam stigao u Beograd. Mislim da nisam uradio ništa tokom svoje karijere da zaslužim bilo kakvo priznanje, jer mislim da sam imao sreću u životu da radim sa sjajnim ljudima, glumcima, scenaristima, rediteljima. Zaista je velika čast biti ovdje – rekao je Malkovič.

U krcatoj Kombank dvorani dodijeljene su priznanja, a za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu proglašen je “Nevidljivi život” Karima Ajnuza.

Kako je žiri u sastavu Sebastijan Kavaca, Nataša Ninković, Nikola Ljuca, Dana Budisavljević i Klemens Šik objasnio, film publiku vodi na prelijepo i gorko putovanje “sa preciznom režijom glumaca i veoma artikulisanim korišćenjem svih aspekata filmske naracije”.

– Film, koji bi lako nazvali remek djelom, zaslužio je naše duboko poštovanje i vraća nam nadu u pravu umjetnost stvaranja filmova – istakao je žiri.

Priznanje je primila glumica Barbara Santoz koja je nagradu posvetila svim ženama i njihovoj borbi. Nagradu za najboljeg reditelja odnio je Vaclav Mohul za film “Obojena ptica”, jer je “napravio iskorak iz svih trenutnih filmskih trendova i zakoračio u ekstrem”.

– Napravio je monumentalno umjetničko djelo, koja podsjeća na najveća remek djela sedme umjetnosti – smatra žiri.

“Zbog specifičnosti stilskog postupka prema teškoj i ozbiljnoj temi” Rita Kalnejais nagrađena je za najbolji scenario za film “Mliječni zubi”.

Nagradu za najboljeg glumca dobio je Goran Bogdan za lik oca u filmu “Otac” Srdana Golubovića.

– Snagom svog izraza, u ulozi poniženog čovjeka, sa minimalnim spoljnim sredstvima i snažnom unutrašnjom emotivnom ogoljenošću za lik Oca koji želi da povrati svoju djecu, Goran Bogdan dobija nagradu – obrazložio je žiri.

Bogdan je rekao da mu uloga mnogo znači, a nagradu je posvetio “kolegi, uzoru, Nebojši Glogovcu”.

Za najbolju žensku ulogu priznanje je dobila Trina Dirholm za film “Dama herc” koji je “nezamisljiv bez sjajne glumice”.

Za najbolji debi nagrađen je Filipo Menegeti, reditelj filma “Nas dvije”.

– Film koji svojom zrelošću, finoćom rediteljskih postupaka i briljantnim glumačkim izvedbama, gotovo nadilazi pojam debitantskog filma – smatra žiri.

Žiri novouspostavljenog takmičarskog programa FEST Fokus, koji su činili Momir Milošević, Dušan Zorić i Damir Šehanović, proglasio je najboljim filmom ovog programa ostvarenje Ivane Mladenović “Ivana grozna”.

– Na svojim krhkim plećima, Ivana Mladenović iznjedrila je hrabro, autentično, drsko i nesvakidašnje ostvarenje kojim je opravdala postojanje ovog programa – glasilo je obrazloženje.

Mladenovićeva je rekla da joj je bila velika čast da prikaže film na Festu.

Žiri takmičarskog programa “Nebojša Đukelić” odlučio je da nagradu koja nosi ime čuvenog srpskog kritičara, dodijeli filmu “Mater” Јura Pavlovića,”zbog inovativnosti u rediteljskom postupku u kontekstu jedne sveobuhvatne porodične drame, udahnutog osjećaja optimizma uprkos gubitku”.

– Užasno mi je drago što nagradu dobijamo na srpskom festivalu jer je bila velika srpska ekipa koja je radila na filmu, hvala im – rekao je Pavlović.

Politikina nagrada “Milutin Čolić”, za reditelja najboljeg (većinski) srpskog filma na FEST-u, otišla je Mladenu Đorđeviću za “Sumrak u bečkom haustoru”, “za autentičan, iskren i human film o traganju za srećom u doba velikih migracija”.

Đorđević je primajući nagradu film posvetio gasterbajterima “koji i dan-danas izdržavaju ovu zemlju”.

– Zbog svoje dramatične atmosfere, odličnog rada reditelja i sjajne glumačke ekipe – nagrada žirija FEDEORA otišla je filmu “Otac” Srdana Golubovića.

Nagrada publike uz podršku Delegacije EU u Srbiji za najbolji evropski film u Glavnom takmičarskom programu pripala je ostvarenju “Sumrak u bečkom haustoru”.

Stella Artois Most wanted movie award otišla je najtraženijem filmu 48. Festa “Otac” Srdana Golubovića.

– Najdivnija je ovo nagrada koju reditelj može da dobije. Hvala vam na toplini koju ste nam pružili tokom premijere -rekao je Golubović primajući nagradu.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime