Foto: BETA

Juče je domaća javnost obaveštena da su prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivica Dačić, i direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost, Darko Trifunović, potpisali Memorandum o saradnji između Ministarstva spoljnjih poslova i Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost u oblasti naučne diplomatije.

– Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije želi da podstakne čitav niz institucija i organizacija koje se bave naučnom delatnošću da zajedno pomognemo u promociji naših državnih i nacionalnih interesa i da se na takav način svi zajedno uključimo u nešto što se u svetu zove “meka” diplomatija – navedeno je na sajtu Ministarstva, uz pojašnjenje da je “potrebno ostvarivati kontakte sa naučnicima iz drugih zemalja, stvarati jednu akademsku i naučnu mrežu kako bismo svi zajedno doveli do toga da postoji jedan uravnoteženiji pristup problemima u regionu”.

Kamere, fotografisanje, potpisivanje Memoranduma i široki osmesi ministra Dačića i Darka Trifunovića… Na prvi pogled, sve izgleda normalno. Ali nije, naprotiv. Neprirodno je, štetno i poražavajuće. Jer, graditi sistem nacionalne bezbednosti i promovisati srpske i državne interese u saradnji sa Darkom Trifunovićem – naprosto nije moguće, budući da ovaj samozvani “ekspert” kontinuirano, više od 20 godina, radi na urušavanju svega pomenutog.

Trifunovićev antisrpski i antidržavni rad poznat je još iz vremena NATO agresije na SR Jugoslaviju 1999, kada je proveo u zatvoru 45 dana. Uhapšen je zbog fotografisanja strateških lokacija u glavnom gradu Srbije i SRJ, i optužen da je postavljao lokatore za NATO zločince! Nesumnjivo da je ovaj podatak i te kako poznat i ministru Dačiću, budući da je i tada, kao i sada, bio deo vlasti u Srbiji. Ipak, neke ljude, iz nekog razloga, ne “ubija” teška reč. A, očito ni postupak.

Darko Trifunović i Ivica Dačić na potpisivanju Memoranduma, Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije
Darko Trifunović i Ivica Dačić na potpisivanju Memoranduma, Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

Vlastitu privrženost Srbiji Trifunović je nesumnjivo dokazao i u montiranom procesu “Državni udar”, kada je za šaku evra obilazio režimske medije optužujući svoje sunarodnike i srpske političare u Crnoj Gori za planiranje terorističkih aktivnosti. Jednom špijun – uvek špijun. Tako je svoje sramne aktivnosti u Crnoj Gori ovaj dokazani saradnik režimskih službi bezbednosti nastavio crtanjem meta uredniku portala IN4S i huškanjem tužilaštva protiv slobodnih medija i intelektualaca.

Oštro se suprotstavljajući magistralnoj liniji zvanične srpske politike, ovaj “stručnjak” u svemu pronalazi i “mračni uticaj Rusije”, koju krivi za pokušaj destabilizacije Crne Gore i regiona, ističući da je primarni cilj ruske politike “da proliju krv između Srba i suseda Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca, Albanaca”. Osim dokazanih špijunskih, antisrpskih aktivnosti, listi Trifunovićevih sagrešenja možemo dodati i – lažno predstavljanje. Naime, dekan Fakulteta za bezbednost u Beogradu, Vladimir Cvetković, poslao je cirkularno pismo medijima u kojem ih obaveštava da Darko Trifunović nije profesor na tom fakultetu, te da ovaj svesno obmanjuje javnost. “Trifunović je u zvanju naučnog istraživača i ne učestvuje u nastavi”, napisao je dekan Cvetković.

Ipak, ovakvi i slični gafovi očito nisu sprečili Ivicu Dačića da Trifunovića uzime kao relevantnog partnera u izgradnji kompletnog sistema srpske bezbednosti. To nas svakako ne sprečava da konstatujemo da se ovog puta naš raspevani ministar dobro “zaigrao”. I da zapitamo da li se ovim činom, ostvarujući saradnju sa doušnikom crnogorskog režima, otvoreno svrstava na njihovu stranu baš u momentu kada srpski narod u Crnoj Gori brani pravo na postojanje – navodi se u tekstu na portalu “IN4S”.

1 KOMENTAR

  1. Darko Trifunovic placenik hrvatske obavjestajne sluzbe neznalica frustrirano razmazeno dete.Rusi nam nikad nisu pomogli jesu Naznalice dosta puta a zapad nas je samo bombardovao u 100 godina tri puta Rusi nisi nikad…

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime