– Drago mi je da smo odali počast našim precima – rekao je Dodik.

Podsjetio je da su dvije vojske na prostoru bivše jugoslavije bile međunarodno priznate, a to su četnički pokret i partizanske jedinice.

– Nažalost, Titov režim ignorisao je stradanja Srba u Јasenovcu, Pagu, Јadovnu, Hercegovini, tako su pokušali da prećute istinu o ovom događaju. Međutim, činjenica je da je četnička vojska čuvala slobodu narodu na Ozrenu – poručio je Dodik.

On je naglasio da srpski narod na Ozrenu branio ognjišta, vjerovao u Srbiju i četničkog komandanta generala Dragoljuba Dražu Mihailovića.

Prema njegovim riječima, mnogi saveznički piloti su spaseni, što je odraz veličine i snage srpskog naroda.

– Nažalost, Srbi su, uprkos svojoj humanosti i slobodarskoj težnji, krajem prošlog vijeka satanizovani. Vjerujem da odnosi srpskog naroda sa SAD i tadašnjim saveznicima mora biti promijenjeni – kaže Dodik.

Dodik je ponovio da su za srpski narod mir i sloboda svetinja, a država sinonim za slobodu.

U selu Boljanić kod Doboja danas su položeni vijenci u znak sjećanja na junaštvo, žrtvu u spasavanju savezničkih pilota “Halijard – vazdušni most” prije 77 godina.

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić Tepavčević u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije.

Poštu su odali predstavnici Ambasade SAD u BiH, Ambasade Velike Britanije u BiH, Fondacije “Halijard”, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te grada Doboja.

U akciji “Halijard”, spaseno je više od 500 pilota. Samo u selu Boljanić spaseno je 60 savezničkih pilota, a akciju su izveli pripadnici Јugoslovenske vojske u otadžbini.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime