Tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o ovoj rezoluciji, Dodik je rekao da je neprihvatljivo da se u ovom dokumentu navodi da je Nezavisna Država Hrvatska takozvana, a ona to nije bila.

On je naveo da se u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH daju samo smjernice povodom održane blajburške mise, a izbjegavaju da opštinski, kantonalni i entitetski organi reaguju na tako nešto.

Dodik je rekao da je neprihvatljivo da poslanici opozicije ostrašćeno govore u parlamentu Republike Srpske o tome kako će se ova rezolucija dostaviti međunarodnim institucijama.

– Ovo ne može biti veći udarac za srpsku nacionalnu istoriju i srpsku nacionalnu državnost – istakao je Dodik.

Dodik je rekao da kao srpski član Predsjedništva BiH neće prihvatiti da ovaj dokument ide dalje, ali da ne može ni zaustaviti, jer je manjina u Predsjedništvu BiH.

– Sramno je što je kapacitet Republike Srpske obezbijeđen tamo tako što su dva iz SDS-a, dva iz PDP-a i jedan iz SDA iz Republike Srpske glasali i dali kapacitet, a većinska volja srpskog naroda u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH nije poštovana – istakao je Dodik.

On je rekao da je sve i jedan dokument iz jasenovačke građe koji je otišao iz Arhiva Republike Srpske vraćen.

Dodik je predložio da se formira posebna komisija parlamenta Republike Srpske da izvrši uvid u Arhiv Republike Srpske i da vidi da li ti dokumenti ovdje postoje, kako bi se jednom skinula laž opozicije o toj arhivi.

– Nije izgubljen nijedan dokument iz jasenovačke građe, svi su savremeno na pravi način obrađeni. Sva jasenovačka građa koja je iz Arhiva Republike Srpske predata u Muzej Holokausta u Vašingtonu je digitalizovana i mikrofilmovana, a njene kopije su predate Arhivu Republike Srpske – istakao je Dodik.

On je rekao da je Muzej Holokausta iz Vašingtona predao Arhivu Republike Srpske oko 3.500 kolor snimaka i 632 mikrofilma sa više od 35.000 pojedinačnih snimaka.

Dodik je rekao da će SNSD predložiti da skupštinska delegacija ode u Muzej holokausta i sačini izvještaj o toj građi i da se formira novi anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske u tom pogledu.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime