screenshot

– Potpuno podržavam najavljene aktivnosti srpske zajednice u četiri opštine u Federaciji. 13. i 14. septembra biću s njima i zajedno ćemo poslati jasnu poruku – proslava navodnog oslobođenja Drvara i izmještanje migranata u Medeno Polje neće se desiti – poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik ističe da je u prošlom ratu etničko čišćenje tog prostora, uz lokalne jedinice, izvodila regularna vojska Hrvatske, i da su udruženim snagama pokušali da istjeraju Srbe sa vjekovnih ognjišta.

– Poručujem im da ću biti sa njima toga dana tamo, s namjerom da pokažemo da je nedopustivo da se zbog nečije ideje, ili možda plana sa tih prostora danas iseli narod koji je tu oduvijek živio i dosele ljudi sa strane, te da ćemo se tome suprotstaviti – jasan je Dodik.

Govoreći o namjeri Vlade Unsko-sanskog kantona da izmjeste migrantski centar u srpsko selo Medeno Polje, Dodik je istakao da na to gleda kao na dovršetak etničkog čišćenja Srba sa tih prostora. Srbi u četiri povratničke opštine u Federaciji, gdje su većina, više nemaju kud. Ili će negativne tendencije biti zaustavljene, ili će ponovo u izbjegličku kolonu kao `95. upozoreno je iz Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji.

– Možemo samo reći da je to kraj priče, uoliko se ostvare namjere premještanja migranata i ukoliko HDZ iz Livna ne prestane da maltertira narod u Drvaru, Grahovu, Glamouču. Mi nismo uopšte u poziciji da biramo šta ćemo. Prva opcija je da se borimo, druga da se selimo – rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora.

Neshvatljivo je da se sve ovo radi Drvarčanima koji su prvi pokrenuli povratak na prostor cijele BiH. Ničija prava i slobode ne ugrožavamo, ali isto tako nećemo dozvoliti da nas bilo ko ugrozi – poručuju iz Istočnog Drvara.

– Stvaraju paniku među narodom, ali ćemo mi, kao i uvijek, hrabro, istrajno i energično stati zajedno sa svojim narodom da bi odbranili i zaštitili ono što nam vijekovima pripada – ističe Milka Ivanković, načelnica Istočnog Drvara.

Predstavnici Srba upozoravaju i da su u kantonalnim vlada i federalnim ministarstvima Srbi svedeni tek na statističku grešku.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime