Povodom medicinske opreme koja je sinoć stigla, na svom Tviter profilu američki ambasador Sem Fabrici pokazao je solidarnost.

– Prvi kargo avion koji nosi medicinsku opremu koju je Srbija nabavila upravo je sleteo u Beograd. Transport je platila EU. Pokazujemo solidarnost, deo paketa pomoći od 93 miliona evra za Srbiju. Solidarnost na delu – napisao je Fabrici.

Aleksandar Vučić Foto: Beta
Aleksandar Vučić Foto: Beta

“Da se bar mi pohvalimo kad predsednik neće”, A predsednik nije bio? Čudno, bio sam ubeđen da po državnom protokolu predsednik ljubi gostinjske zastave”, bili su neki od komentara.

Kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne odnose Karl Bilt iskazao je svoje nezadovoljstvo reakcijom srpskih zvaničnika na pomoć koja je stigla iz EU. 

– Kada Kina pošalje avion sa pomoći Srbiji, predsednik Vučić napravi veliki šou. Ali kada stigne mnogo značajnija pomoć EU nema fanfara i predsednika na vidiku – napisao je Bilt na svom Tviteru. 

Naime, prošle nedelje ministarka Joksimović potvrdila je da će Srbija da dobije medicinsku opremu iz zaliha koje će biti napravljenje u okviru EU Mehanizma za civilnu zaštitu, kao i da će dobiti 7,5 miliona evra bespovratne pomoći.

Zbog Vučićevog propusta, pojavila se polemika kako u domaćim tako i u stranim medijima, kako je on mogao da dočeka kineski avion, njihovu medicinsku pomoć, njihove lekare, da se rukuje sa njima i fotografiše, a avion koji je finansirala EU ne.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime