Deđanski je izjavio Srnu da su tri antiruska predstavnika donijela zajednički zaključak koji nije relevantan o potrebi članstva BiH u NATO i navodnom agresivnom uticaju Rusije na zapadni Balkan.

– Јa bih šaljivo komentarisao – “što je babi milo, to joj se snilo”. Tri antiruska predstavnika kao što su predstavnici hrvatsko-bošnjačkog entiteta u BiH i predsjednik Letonije, kao osvedočene zemlje koja u svemu vidi problem u Rusiji, našli su zajednički zaključak, koji nije relevantan – pojasnio je Deđanski.

Prema njegovim riječima, ono što njih sve boli, pogotovo u BiH, je što imaju samo dva predstavnika bošnjačke zajednice, a to je Komšić i Džaferović iz stranke Bakira Izetbegovića.

– Oni bi voljeli da imaju i srpskog, odnosno predstavnika iz Republike Srpske, koji bi takođe zastupao bošnjačke interese. Zbog toga njima smeta srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zato što to neće da radi i to im je “kamen spoticanja” – ocijenio je on.

Ništa to, kaže Deđanski, njima ne bi bilo sporno da je tu Dodik ili bilo ko drugi koji bi ispunjavao želje bošnjačkog naroda.

– Tako da su svi ti njihovi skupovi na kojima napadaju Dodika maska za njihovu frustraciju, jer imaju člana Predsjedništva iz Republike Srpske koji brani interese Republike Srpske i srpskog naroda, poštujući Dejton i međunarodno pravo – naglasio je on.

Deđanski navodi da su Komšić i Džaferović navikli na drugi način djelovanja, ali da im to sada “ne ide” iz raznih razloga, prije svega zbog ojačane Republike Srpske, kao i ojačane pozicije Srbije u međunarodnoj zajednici.

Prema njegovim riječima, Dodik sprovodi uspješnu spoljnu politiku i politiku nacionalnih interesa i čvrsto stoji na odbrani prava Srba iz Republike Srpske.

– Oni bi željeli da imaju nekoga drugog, ali na sreću, srpski narod to prepoznaje i daje podršku Dodiku – rekao je Deđanski.

Deđanski je istakao da Komšić i Džaferović nemaju pravo da nastupaju u ime BiH, kao što nije imao pravo ni bivši visoki predstavnik Valentin Incko, kao ni njemački diplomata Kristijan Šmit, ali da oni, ipak, krše međunarodno pravo.

– I može im se da ga krše. Samo što to ne može da bude verifikovano u svetu i zato su nervozni i svoju frustraciju liječe time što mrze Srbiju, srpski narod, Republiku Srpsku i sve što je vezano za Srbiju. Ali, šta im mi tu možemo? – kaže Deđanski.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović sastali su se sa predsjednikom Letonije Egilsom Levitsom, a tom prilikom su razmijenjena mišljenja o navodnom agresivnom političkom uticaju Rusije na prostor zapadnog Balkana, te je zaključeno da je za BiH članstvo u NATO od suštinskog političkog i bezbjednosnog značaja.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime